Saimaannorppien elämää on välitetty katsojille livekameran avulla vuodesta 2016 lähtien.

WWF:n suurta suosiota nauttiva Norppalive on taas katsottavissa. Suora lähetys avaa ainutlaatuisen ikkunan rantakivelle keskelle Saimaata, missä norpat perinteisesti kuivattelevat turkkiaan ja raaputtelevat talvikarvaansa pois.

Suora lähetys norppien suosimalta rantakiveltä on sulattanut katsojien sydämiä jo viitenä edellisenä keväänä. Lähes 10 miljoonaa katselukertaa kerännyt live avautui tänä vuonna uudistuneena, kun lähetykseen otettiin ensimmäistä kertaa mukaan ääni.

”Norpat eivät juuri pidä meteliä itsestään, joten mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa. Alueella liikkuu myös veneilijöitä, ja lähetyksessä saattaakin kuulua myös moottorin ääniä. Tämä tuo esiin sen, että ihminen ja norppa jakavat samat vedet”, Luontolive-kameroiden asennuksista vastaava kehityspäällikkö Justus Hyvärinen muistuttaa .

Norppalive avattiin keskiviikkoaamuna 5. toukokuuta, mutta kamera tallensi kivellä pötköttelevän norpan jo ennen lähetyksen aukeamista yleisölle. Itä-Suomen yliopiston norppatutkija tunnisti kyseisen yksilön Suomen tunnetuimmaksi saimaannorpaksi, Pullervoksi.

Parhaat olosuhteet norppahavaintoihin vallitsevat aurinkoisella poutasäällä. WWF:n mukaan karvanvaihtoaika kestää yleensä toukokuun ajan.

”Suomalaiset haluavat suojella norppaa”

Norppaliven toteutuksessa alusta asti mukana ollut luontokuvaaja-kalastaja Juha Taskinen pitää liven suosiota hienona asiana.

”Norppaliven suosio kertoo siitä, että suomalaiset haluavat suojella norppaa. Joskus herkistyn itsekin Norppaliveä katsellessa, se tuntuu siltä kuin istuisi norppaa häiritsemättä viereisellä kivellä hyljettä katsellen”, Taskinen kuvailee.

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Norppalive oli ensimmäinen WWF:n suora lähetys luonnosta ja pari vuotta myöhemmin WWF avasi Luontolive-sivuston, jossa yleisö voi seurata luontolähetyksiä ympäri vuoden. Luontolivessä on seurattu muun muassa sääksiä, kyitä, järvitaimenia, ahmoja, naaleja ja jokihelmisimpukoita.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder haluaa Luontoliven tuovan luonnon lähelle jokaista ihmistä.

”Luontoa voi tutkia myös kameran välityksellä. Samaan aikaan lähetykset edistävät positiivista asennetta luonnonsuojelua kohtaan”, Rohweder sanoo.

Voit seurata Norppalivea täällä, ja lisäksi Luontolivessä on auki sääksikamera, josta kerroimme aiemmin. Lisätietoa saimaannorpista sekä niiden suojelutyöstä löydät muun muassa WWF:n sivuilta täältä.