Viiden vinkin avulla voi huomaamattomalta välipalojen napostelulta välttyä paremmin.

Moni saattaa ajatuksissaan vain napostella kaikenlaista esimerkiksi työpäivän aikana. Napostelua voi kuitenkin tehdä fiksumminkin ja oikeilla tavoilla saat siitä lisää energiaa ja pidät nälkää kurissa.

Lue alta viisi vinkkiä, miten nautit välipalasi fiksummin.

1. Kuuntele vatsaasi

Kirjaimellisesti kuuntele, mitä vatsasi koettaa sinulle kertoa. Jos se ei murise nälän takia, älä syö. Esimerkiksi Women’s Healthin mukaan tuore tutkimus selvitti, että 62 prosenttia amerikkalaisista kertoo napostelevansa mielihalujen takia, neljännes syyttää tylsyyttä ja 16 prosenttia laittoi napostelun stressin piikkiin.

2. Pidä tauko, unohda välipala

Ravitsemusterapeutti Keri Gansin mukaan monille tauko työpäivän aikana on vain yksi syy lisää syödä. Käytä sen sijaan taukosi toisin esimerkiksi käymällä pienellä kävelyllä jalottelemassa.

3. Älä kuljeta naposteltavaa mukanasi

Jos pidät laukussa tai vaikkapa autossa tarpeen varalta jotain pientä naposteltavaa, todennäköisesti päädyt syömään sen ennen kuin sille olisi todella tarvetta.

”Meidät on biologisesti ohjelmoitu niin, että haluamme syödä ruoan heti, kun näemmä sen”, Tuftsin yliopistossa ravitsemustieteen professorina toimiva Susan Roberts sanoi.

Poissa silmistä tarkoittaakin tällä kertaa sitä, että se on myös poissa suusta.

4. Jaa kalorit osiin

Selvitä, kuinka paljon sinun pitäisi päivässä saada kaloreita ja jaa se syömiskertojesi määrällä. Jos pidät kiinni kolmesta ateriasta päivästä, voivat ne olla melko isojakin annoksia kalorimielessä – Women’s Healthin mukaan esimerkiksi noin 660 kaloria 2 000 kaloria päivässä -ruokavaliota ajatellen. Jos taas kaipaat välipaloja ennen lounasta ja päivällistä, kannattaa jokaiselta aterialta pyrkiä saamaan 500 kaloria ja välipalalta 250 kaloria.

5. Valitse täyttävämpää

Välipalan tarkoitus on antaa energiaa, että jaksat seuraavaan ateriaan. Valitse välipalana naposteltavaksi jotain, missä on vähintään kaksi näistä kolmesta ainesosasta: proteiini, kuitu ja terveellinen rasvat. Myös annoskoot on syytä pitää mielessä, sillä esimerkiksi maitotuotteista ja pähkinöistä voi saada runsaasti kaloreita. Pienempinäkin määrinä nautittuina ne voivatkin säästää sinut paremmin mahan murinalta ennen ateriaa.

Lähde: Women’s Health