Pääsiäinen on juhla-aikaa. Monille se tarkoittaa pyhiä ja ansaittua vapaa-aikaa, mutta mitä pääsiäinen oikein tarkoittaa?

Pääsiäinen on keväällä eri vuosina eri ajankohtiin sijoittuva ajanjakso, jolloin juhlistetaan kevättä ja pukeudutaan noidiksi. Pääsiäisellä on kuitenkin myös paljon syvempi merkityksensä ja sillä on kauaskantoiset historialliset juuret.

1. Pääsiäinen on kristillinen juhla, joka juhlistaa Jeesuksen ylösnousemusta

Raamattu sanoo, että Jeesus kuoli ristiinnaulittuna pitkäperjantaina ja heräsi henkiin kolme päivää tämän jälkeen. Pääsiäinen on eri aikoina eri vuosina – maaliskuun 21. päivän ja huhtikuun 25. päivän välillä– riippuen siitä, milloin on täysikuu keväällä.

2. Pääsiäismunat ovat lahjaperinne.

Vaikka nykyisin pääsiäisenä popsitaan suklaamunia, aiemmin kirkko kielsi munien syömisen pääsiäistä edeltävänä viikkona eli ns. Pyhänä Viikkona. Näin ollen kaikki viikon aikana hautuneet munat säästettiin, koristeltiin ja annettiin lapsille lahjoina.

3. Ensimmäiset suklaamunat valmistettiin Ranskassa ja Saksassa.

Ensimmäiset suklaamunat valmistettiin 1800-luvulla, mutta ne olivat happamia ja kovia. Kun suklaanvalmistukseen käytettävät menetelmät kehittyivät, kehitettiin ontot suklaamunat, jollaisia nykyisinkin on. Näistä munista tuli pian hyvin suosittuja, ja ne ovat sitä vielä nykyäänkin.

4. Pääsiäispupu

Pääsiäispupun tarinan uskotaan tulleen yleiseksi 1800-luvulla. Jänikset usein poikivat ison pentueen, joten niistä tulee uuden elämän symboli. Tarun mukaan pääsiäispupu koristelee ja piilottaa munat, joten myös ne ovat uuden elämän symboli. Pupu ei tosin tee työtä yksin. Sveitsissä käki toimittaa munat ja joissakin osia Saksaa puolestaan kettu.

Lähde: BBC

Kommentit

Kommenttia