On tapoja riidellä, joita pitäisi ehdottomasti välttää. Käytätkö sinäkin näitä?

Riitely kuuluu väistämättä jokaiseen parisuhteeseen, mutta riidelläkin voi monella eri tapaa. On tapoja riidellä rakentavasti, ja on tapoja riidellä niin, että siitä on suhteellenne enemmän haittaa kuin hyötyä. Seuraavat tavat eivät ole hyväksi suhteellenne, joten koettakaa vältellä niitä riidellessänne.

  1. Tappelette samaan aikaan monesta eri asiasta
    Tiedät kyllä kuvion: aloitatte riitelyn siitä, minne seuraavaksi mentäisiin lomalle, ja päädyttekin riitelemään siitä, miksi sinä joudut aina siivoamaan enemmän ja miksi ette vietä tarpeeksi aikaa yhdessä. On vaikea riidellä rakentavasti, jos riita hyppii aiheesta toiseen. Ratkaiskaa ensin yksi asia, ja siirtykää myöhemmin toiseen. Multitaskaus ei ole riitelyssä hyve!

  2. Syytätte toista
    Turhautuneena ja kiukkuisena on helppo aloittaa riita sanomalla, että jokin on ”sinun vikasi” ja ”sinä teit taas näin”. Ikävä kyllä on vaikea riidellä rakentavasti sen jälkeen, kun on ensin syyttänyt toista ja toinen on puolustuskannalla. Pyri mieluummin kertomaan, miltä sinusta tuntuu ja koittakaa löytää ratkaisu ilman, että syyttelette toisianne.

  3. Käytätte sanoja ”aina” ja ”ei koskaan”
    On helppo sanoa, ettei kumppanisi ”ikinä” kuuntele, että hän on ”aina” töissä tai hän on ”joka kerta” etäinen. Tämä tuskin on totta, mutta kiukun puuskassa meillä on usein tapana liioitella. On parempi keskittyä nykyiseen ongelmaan, kuin menneisiin tapahtumiin. Jos sinun kuitenkin tulee viitata myös menneisyyteen, käytä mieluummin sanoma ”joskus”, ”usein” ja ”välillä”. Tämä auttaa teitä riitelemään rakentavasti.

  4. Pidätte mykkäkoulua
    Välillä riitely voi mennä niin rajuksi, ettei toiselle tee mieli puhua hetkeen. Tämä saattaa kuitenkin näyttää toisesta mykkäkoululta, mikä puolestaan on todella epäreilu tapa riidellä, sillä näin ratkaisua ei ole mahdollista löytää millään. Tässä kohtaa on hyvä vaikkapa kertoa toiselle, että tarvitsee tauon riitelystä tai hetken aikaa itsekseen, eikä vain katkaista kommunikaatioita.

  5. Nimittelette toisianne
    Kun riita menee siihen pisteeseen, että alatte nimittelemään toisianne, on syytä yrittää rauhoittua ja laittaa piste tämänkaltaiselle riitelylle. Toista nimitellessä ette nimittäin enää riitele itse konkreettisesta aiheesta, vaan hyökkäätte toisen persoonan kimppuun. Tässä kohtaa kannattaa miettiä, että saatat myöhemmin katua sanomisiasi, etkä saa sanottuja asioita enää sanomattomiksi. Riitelyn tarkoitushan ei ole loukata toista, vaan selvittää ja ratkaista jokin asia.

Kuulostiko jokin kohta tutulta? Kannattaa ottaa neuvot talteen ja jakaa ne myös ystävillesi!

Lähde: Good Housekeeping