Jokainen on lapsena miettinyt ja kuvitellut, millaista elämä on aikuisena ja haaveillut tulevaisuudesta.

Osan kohdalla haaveet ovat toteutuneet ja he tekevät parhaillaan sitä, mitä ovat aina halunneet. Osan kohdalla tilanne voi olla eri, koska ovat kuluttaneet aikaansa niin, että elämä valuu hukkaan – vaikka eivät sitä haluaisikaan myöntää.

Alla on 12 merkkiä siitä, että hukkaat aikaasi ja elämääsi.

1. Vietät liikaa aikaa tehden asioita, mitä sinun ei pitäisi tehdä

Netissä surffailua, pelien pelaamista, tosi-tv:n vahtaamista, ylensyömistä… Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Tarkastele elämääsi vakavasti. Mihin kulutat suuren osan ajastasi? Onko se hyvästä sinulle ja johtaako se parempaan elämään? Luoko se pohjaa kirkkaalle tulevaisuudelle? Jos ei, on syytä arvostella uudelleen tapojasi ja rutiinejasi ja tehdä muutoksia.

2. Valitat paljon

Valitatko paljon työstäsi, pomostasi, palkastasi, naapureista tai kumppanista? Jos vastasit kyllä, et silloin tee muuta kuin tuota negatiivista energiaa. Negatiivisuus ei kuitenkaan muuta asioita, vaan pitää sinut jumissa. Muuta siis ajattelutapaasi ja puhu siitä, mitä elämässä arvostat ja mistä pidät.

3. Et aktivoi ja ruoki mieltäsi

Jos et jatkuvasti kasva, kehity ja opi ihmisenä, olet silloin pysähtyneessä tilassa. Jos et pidä mieltäsi aktiivisena, et opi uusia asiota. Positiiviset muutokset elämässä laajentavat mieltäsi.

4. Puhut itsestäsi negatiiviseen sävyyn

Jos sanot itsellesi, ettet ole tarpeeksi fiksu saadaksesi ylennystä tai aloittaaksesi omaa yritystä, olet oikeassa. Jos sanot itsellesi, että olet liian väsynyt panostaaksesi elämäsi muuttamiseen, olet oikeasa. Mitä sanot itsellesi muuttuu todellisuudeksesi. Vahdi siis tarkasti, mitä sanot itsellesi, koska muuten huomaat elämäsi vastaavan ajatuksiasi.

5. Et tunne intohimoa mitään kohtaan

Moni kokee, ettei mikään innosta ja intohimoa ei ole mitään kohtaan. Tästä ei ole kuitenkaan kyse, koska maailmassa on oltava jotain, minkä tekemisestä nautit. Sinun täytyy vain löytää se ja tehdä sitä enemmän.

6. Et suunnittele tulevaisuutta

Vaikka on aina mahtavaa elää hetkellä, joskus on parempi katsoa eteenpäin nähdäksesi, minne haluat mennä. Jos sinulla ei ole tavoitetta tai suunnitelmaa, olet kuin vene, joka päättömästi seilailee laineilla toivoen päätyvänsä jonnekin. Et voi kuitenkaan tehdä niin, vaan on parempi omata suunnitelma siitä, miten pääset sinne, minne haluat. Tarvitset oman GPS:n.

7. Vietät liikaa aikaa ihmisten kanssa, ketkä eivät vaikuta kasvuusi ihmisenä

On helppo viettää aikaa ihmisten kanssa, ketkä eivät saa sinua tuntemaan oloasi paremmaksi ihmiseksi. Jos jatkat sitä, olet jälleen pysähtyneessä tilassa. Tällaiset energiaa syövät ihmiset imevät elämän sinusta ulos eivätkä anna mitään positiivista takaisin.

8. Olet koukussa puhelimeesi

Älypuhelimet voivat olla siistejä laitteita, mutta niiden kanssa menee paljon aikaa hukkaan ja mikä pahempaa, ne voivat vaikuttaa negatiivisesti ihmissuhteisiisi. Jos olessasi perheesi tai ystäviesi kanssa koko ajan vain selaat puhelintasi, sinulta menee ohi tärkeitä hetkiä, joita voisit vaalia myöhemmin elämässäsi.

9. Tuhlaat merkityksettömiin asioihin rahaa

Tarvitun ja halutun asian välillä on eroa. Monilla ihmisillä voi olla vaikeuksia maksaa laskujaan ja silti he ostelevat uusimpia uutuustuotteita. Jos pysähdyt ajattelemaan, on lopulta vähän asioita, joita todella tarvitsee. Ruoka, vesi, suoja ja rakkaus ovat tällaisia asioita ja moni muu asia on vain bonusta. Tarkastele siis mihin käytät rahojasi ja katso, voitko tehdä siihen muutoksia. Ehkä voit käyttää rahojasi säästääksesi tulevaisuuttasi varten.

10. Et nuku tarpeeksi

Uni on elintärkeää hyvää terveyttä ajatellen. Jos olet liian kiireinen nukkuaksesi tarpeeksi tai sinulla on paha tapa valvoa aamuyöhön, sinun pitäisi arvioida tapojasi uudelleen.

11. Et huolehdi kehostasi

Unen lisäksi ruoka ja liikunta ovat tärkeitä kehoasi ajatellen, mikä on tuttua varmasti jokaiselle. Tasapainoisella, terveellisellä ruokavaliolla ja liikkumisella on kuitenkin todella positiivisia vaikutuksia, muutakin kuin laihtuminen. Se vaikuttaa yleiseen hyvinvointiisi. Tarkastele siis ruokavaliotasi ja aktiivisuuttasi. Saatat huomata, että muutamilla pienillä muutoksilla voit parantaa elämääsi.

12. Elät elämää, josta et pidä

Oletko onnellinen? Jos et ole, sinun pitäisi tehdä muutoksia. Elämän pitäisi olla jännittävää ja innostavaa. Jos siis et nauti elämästä, mieti minkälaisilla muutoksilla voisit parantaa sitä.

Jos ylle listatut 12 asiaa kuulostavat tutulta, älä vaivu kuitenkaan epätoivoon. Voit aina tehdä muutoksia – usein suurin esteesi on vain oma ajattelutapasi.

Lähde: Lifehack