Sokeria on helppo välttää, kun tietää missä sitä on. On kuitenkin paljon vaikeampaa vältellä sokeria, kun sitä on lisätty runsaat määrät aivan yllättäviinkin ruokiin!


Katso seuraava lista, ja opit karsimaan nämä ylimääräiset sokerit pois ruokavaliostasi!

 1. Kuivatut hedelmät
  Moni pitää kuivattuja hedelmiä terveellisenä välipalana, ja osittain ne ovatkin sitä, sillä niissä on paljon kuituja ja hedelmien ravintoaineita. Koska vesi on kuivatettu pois, ne ovat kutenkin todellisia energiapommeja, sillä sokeria on tiivistynyt runsaasti kuivatettuihin paloihin. Edes se seikka, että kyseessä on luonnollinen hedelmäsokeri ei pelasta tilannetta, sillä sokeri on sokeria ja se lihottaa, olipa millaisessa muodossa hyvänsä. Valitse mieluummin tuoreita hedelmiä, sillä niitä on vaikea syödä liikaa niiden suuren vesimäärän vuoksi.

 2. Agave-siirappi
  Moni on siirtynyt käyttämään sokerin sijaan agave-siirappia makeuttajana, sillä sillä on terveellisempi maine, kuin sokerilla. Älä anna maineen huijata sinua! Vaikka siirappi sisältääkin vitamiineja ja hyödyllisiä ravintoaineita, sekin on todellinen sokeripommi.

 3. Jugurtit
  Jos syöt mielelläsi jugurttia, valitse maustamaton vaihtoehto ja lisää siihen itse höysteeksi vaikkapa tuoreita marjoja tai hedelmiä. Valmiiksi maustetut jugurtit ovat nimittäin useimmiten täynnä sokeria. Näiden jugurttien sokerimäärä vastaakin lähes samaa, kuin söisit todella ylenpalttisen jälkiruuan. Jos ostat maustettua jugurttia, lue aina ravintosisällöstä sokerien määrä!

 4. Myslipatukat
  Myslipatukat ovat saaneet suuren suosion herkullisena ja helppona välipalana, ja moni pitääkin niitä erittäin hyvänä vaihtoehtona. Jos kuitenkin tutustut niiden sokerimäärään, huomaat, että voisit yhtä hyvin syödä suklaapatukan. Myslipatukoita voi kuitenkin tehdä myös itse, jos haluaa tehdä niistä terveellisen version!

 5. Salaatinkastikkeet
  Jos olet jo tehnyt terveellisen valinnan ja valinnut lautasellesi salaatin, älä pilaa ruokaasi uittamalla sitä sokeripitoisessa salaatinkastikkeessa. Salaatinkastikkeet ovat monien mielestä terveellisiä, ja jos niiden terveellisyys kyseenalaistetaankin, moni syyttää siitä rasvaa. Monikaan ei osaa epäillä, että kastikkeissa on usein aivan liikaa sokeria. Kannattaa joko tutkia sokerien määrä jo kaupassa huolella, tai tehdä suosiolla oma kastike vaikkapa oliiviöljystä, etikasta ja mausteista.

 6. Ketsuppi
  Ketsuppi on suosittu lisuke moneen ruokaan, joista useimmat ovat jo itsessään nekin epäterveellisiä. Moni laittaa ranskalaistensa, hampurilaistensa ja hodareittensa seuraksi aina runsaan annoksen ketsuppia, joka – yllätys yllätys – tuo ruokaan melkoisen sokeripitoisen lisän. Ketsuppia on vaikea tehdä itse, mutta hyvin varustetuista kaupoista löytyy onneksi vähäsokerisia versioita.

 7. Jäätee
  Tästä juomasta on helppo ajatella, että se on terveellistä, sillä onhan normaali teekin terveellistä! Jos kuitenkin ostat jääteesi valmiina kaupasta, varaudu siihen, että juomassa on melkoinen määrä lisättyä sokeria! Osta jääteesi sokerittomana versiona tai vielä parempi: tee jääteesi itse! Netistä löytyy paljon erilaisia reseptejä!

 8. Smoothiet
  Smoothieiden kohdalla on tärkeää muistaa, että sisältö voi vaihdella niin paljon, että kyse voi olla todella terveellisestä tai epäterveellisestä vaihtoehdosta. Jos teet smoothien itse, pystyt vaikuttamaan sisältöön ratkaisevasti. Vaikkapa vihersmoothie, jossa on käytetty hedelmien lisäksi myös pinaattia ja viherkaalia, ja joissa nesteeksi on lisätty vain vettä, on todella hyvä välipala. Samaa ei voi sanoa smoothiesta, joka on tehty pelkistä makeista hedelmistä ja joihin lisätty mehua myös nesteeksi. Saat kyllä hedelmien sisältämät vitamiinit, mutta saat myös valtavan annoksen sokeria kaupan päälle. Smoothieiden kanssa kannattaa olla tarkkana!

 9. Maustetut kaurapuurot
  Pelkkä kaurapuuro itsessään on oikein hyvä valinta, mutta jos olet ostamassa maustettuja pikapuuroja, muista, että ne ovat asia erikseen. Herkulliset maut syntyvät sokerin avulla ja puurosi ei olekaan enää yhtä terveellinen valinta. Mausta puurosi mieluummin itse marjoilla, hedelmillä ja jugurtilla, ja saat aikaiseksi paljon terveellisemmän ja vähäsokerisemman vaihtoehdon!

 10. Urheilujuomat
  Urheilujuomia markkinoidaan tarpeellisina ja terveellisinä, mutta sitä ne eivät useinkaan ole. Useimmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että pelkkä vesi riittää urheilun aikaiseksi ja jälkeiseksi juomaksi paremmin kuin hyvin. Urheilujuoma on siis usein paitsi tarpeeton, myös todellinen sokeripommi, sillä monet juomista sisältävät melkein yhtä paljon sokeria kuin limsat. Varustaudu treeniin siis mieluummin vesipullolla, ja kehosi kiittää!

Onneksi näitäkin ruokia kuitenkin löytyy myös vähäsokerisina, tai jos ei löydy, voit valmistaa useita näistä myös itse paljon terveellisemmässä muodossa. Tee vaikkapa jäätee, smoothie, salaatinkastike ja kaurapuuro itse omilla lisukkeillasi, ja kehosi kiittää!

Jaa artikkeli myös ystävillesi, jotka haluavat tietää tämän!

Lähde: Health Digest