Näkymätön näkyväksi: Endometrioosin teemaviikko alkaa maanantaina poikkeusoloista huolimatta

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden takia yleisöluonnet ja vertaistukitapaamiset siirtyvät verkkoon.

Endometrioosi nostetaan taas kunnolla tapetille, kun maanantaina 23. maaliskuuta alkaa valtakunnallinen Endometrioosiviikko. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta sekä siihen liittyvistä oireista, ja tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa.

Teemaviikon järjestää gynekologinen potilasjärjestö Korento ry, jonka mukaan viikon aikana keskitytään jakamaan tietoisuutta endometrioosista, jotta yhtä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi endometrioosiin liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Endometrioosin diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta.

Koronavirustilanteen aiheuttamien poikkeusolojen takia teemaviikon yleisöluonnet ja vertaistukitapaamiset siirtyvät verkkoon. Korento ry:n mukaan Endometrioosiviikon aikana järjestetään useita verkkotapahtumia, joiden kautta voi saada tietoa endometrioosista sekä vertaistukea muilta endometrioosin kanssa eläviltä, sekä viikon aikana on myös esimerkiksi mahdollisuus chattailla vertaisten tai endometrioosihoitajan kanssa

Viikko alkaa maanantaina pukeudu keltaiseen -päivällä, sillä keltainen on endometrioosin väri. Teemaviikon aikana torstaina 26. maaliskuuta gynekologian erikoislääkäri, LT Piritta Hynninen pitää ”Endometrioosin kivun hoito” -asiantuntijaluennon, joka välitetään livelähetyksenä Korento ry:n Facebook-sivuilla kello 18-19.30 – kaikki teemaviikon tapahtumat löydät täältä.

Teemaviikon yhtenä tavoitteena on tehdä endometrioosi näkyväksi sosiaalisessa mediassa. Korento ry haastaa kaikki osallistumaan kuvahaasteeseen koko viikon ajan ja käyttämään sosiaalisessa mediassa aihetunnisteita (hashtageja) #näkymätönnäkyväksi sekä #korentory.

Noin 200 000 suomalaisen sairaus

Korento ry:n mukaan endometrioosia, eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastaa noin 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Suomessa tämä tarkoittaa siis noin 200 000 henkilöä.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Korento ry muistuttaa, että endometrioosi koskettaa siis myös heitä, joilla on kohtu, mutta jotka eivät koe olevansa naisia.

Endometrioosin oireisiin kuuluvat lamauttavat kivut monesti alavatsan, lantion tai sukuelinten alueella. Kipu voi esiintyä myös hartioissa, nivusissa tai ilmarintana, sillä pesäkkeitä voi olla muuallakin kuin vatsaontelossa.

Korento ry:n mukaan oirekuva ei ole mediaseksikäs, sillä siihen lukeutuvat myös esimerkiksi vatsan toistuva turvotus, häiriöt kuukautiskierrossa, virtsaamis- ja ulostamisoireet, pahoinvointi sekä krooninen väsymys. Kivun vuoksi yhdyntä voi olla mahdotonta.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi ei ole kroonisena sairautena parannettavissa, mutta usein oireita voidaan tehokkaasti lievittää hormonihoidolla sekä riittävällä kipulääkityksellä ja tarvittaessa pesäkkeitä voidaan poistaa leikkauksessa.

Oikeanlaisen hoidon löytämiseen voi kuitenkin kulua pitkä aika, sillä jokaisen oirekuva on yksilöllinen; yhtä endometrioosin oireita hillitsevää hoitomuotoa ei siis ole olemassa.

Löydät teemaviikon ohjelman Korento ry:n sivuilta täällä ja Korento ry:n Facebook-sivulta löydät jaettavia kuvia sekä viikon Facebook-tapahtumia. Voit lukea lisää endometrioosista Korento ry:n sivuilta tai Terveyskirjastosta.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.