Suomessa ei olla vielä aloitettu COVID-19 rokotusten antamista, mutta maailmalta on jo saatu tietoja rokotteen mahdollisista sivuoireista.

Shape -sivustolla kerrotaan millaisia sivuoireita rokotteesta on saatu. Tietojen mukaan saatat tuntea olosi huonoksi päivän tai kahden päivän ajan rokotuksen jälkeen. Mutta se ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi jättää rokotus ottamatta. Sinun on hyvä tietää, että miten tämä rokote toimii, jotta ymmärrät miksi se saattaa aiheuttaa sivuoireita. Se poikkeaa esimerkiksi influenssarokotteen toiminnasta, jossa saat passiivisen viruksen elimistöösi.

Koronarokotteet, kuten Pfizerin ja Modernan COVID-19-rokotteet ovat uudentyyppisiä rokotteita, joita kutsutaan mRNA-rokotteiksi. Niissä ei tarvita itse virusta. Niissä RNA (=koodaa antigeenin) menee rokotteen mukana sisään kehossa oleviin soluihin. Nämä koodatun proteiinin palat laukaisevat immuunivasteen elimistössä. Se saa kehosi kehittämään vasta-aineita, jotka voivat suojata sinua virukselta, jos saat tartunnan.

Kun tätä immuunivastetta rakennetaan, voi siitä aiheutua erilaista oirehtimista. Näitä oireita ovat esimerkiksi:

  • Kipu ja turvotus pistoskohdassa
  • Kuume
  • Vilunväristykset
  • Väsymys
  • Päänsärky

Muita sivuoireita voivat olla lihas- ja nivelkivut. Suurin osa näistä oireista ilmenee todennäköisesti ensimmäisen tai kahden päivän kuluttua rokotteen saamisesta, mutta joissakin tapauksissa vähän myöhemminkin. Tämänhetkisen tiedon mukaan sivuoireita tulee aika harvalle rokotteen saajalle.

Rokote annetaan kahdessa osassa. Ensimmäisen rokotuskerran jälkeen 2,7 prosenttia Moderna-rokotteen testiryhmässä olevista ihmisistä on kokenut pistoskohdassa kipua. Toisen rokotuksen jälkeen (joka annetaan neljä viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen) 9,7 prosenttia ihmisistä on kokenut väsymystä, 8,9 prosenttia on ilmoittanut lihaskipuja, 5,2 prosenttia on kokenut nivelkipuja, 4,5 prosenttia on ilmoittanut päänsärystä, 4,1 prosenttia on kokenut yleistä kipua ja 2 prosentilla on ollut punoitusta pistoskohdassa.

Toistaiseksi Pfizerin COVID-19-rokotteen sivuvaikutukset näyttävät olevan samanlaisia ​​kuin Moderna-rokotteen kohdalla. Pfizerin rokotteen laajamittaisessa kokeessa 3,8 prosenttia ihmisistä ilmoitti väsymystä ja 2 prosenttia koki päänsärkyä toisen rokoteannoksen jälkeen (joka annetaan kolme viikkoa ensimmäisen rokotuskerran jälkeen). Alle 1 prosentti kliinisessä tutkimuksessa olevista ihmisistä ilmoitti kuumeesta joko ensimmäisen tai toisen annoksen jälkeen. Pieni määrä (tarkalleen 0,3 prosenttia) rokotteen saaneista ilmoitti myös turvonneista imusolmukkeista.

Näiden oireiden takia ei rokotetta kannata jättää ottamatta. Koronavirus voi olla niitä paljon ikävämpi vaiva.

Lähde: Shape