Riidat värittävät jokaisen pariskunnan suhdetta.

On olemassa tiettyjä aiheita, joista parit riitelevät useammin kuin muista. Parisuhdeasiantuntija ja avioliittoneuvoja Rachel Sussman kuvaili Business Insiderille kymmenen yleisintä riidanaihetta, joita hän työssään pariskuntien kanssa kohtaa.

Sussmanin mukaan riitelyssä ei niinkään ole kyse itse aiheesta, vaan kommunikaation puutteesta parin välillä.

”Jos sinulla on huonot kommunikointitaidot, voi se tarkoittaa sitä, että heti kun kumppanisi ottaa jonkin asian esiin, menet heti puolustuskannalle tai annat potut pottuina”, Sussman sanoi.

Tämä tarkoittaa asiantuntijan mukaan sitä, että olipa riidanaihe mikä tahansa, voi se helposti paisua suureksi riidaksi. Sussmanin listaamat 10 yleisintä riidanaihetta ovatkin sellaisia, jotka kaikki voi ratkaista työstämällä omia kommunikaatiotaitoja.

”Jos osaat kommunikoida hyvin, näistä asioista pääsee yli tavalla, joka voi lähentää paria. Ja jos et osaa kommunikoida hyvin, tekee se kaikesta pahempaa ja voi repiä parin erilleen”, hän kertoi.

Mitkä sitten ovat ne yleisimmät riidanaiheet? Voit lukea Sussmanin mietteet niistä alta.

Sitoutuminen

Sussmanin luona vierailee pareja, jotka eivät ole naimisissa ja he usein haluavat puhua sitoutumisesta. Yleensä toinen osapuoli kokee olevansa sitoutuneempi suhteeseen kuin toinen tai toinen osapuoli haluaa suhteen menevän eteenpäin esimerkiksi avoliiton tai kihlautumisen merkeissä ja kohtaa vastustusta.

Kotiaskareet

Sussmanin mukaan jos pariskunta riitelee kotiaskareista, johtuu se yleensä siitä, että toinen kokee tekevänsä niistä suuren osan. Sussmanin kokemuksella heteroparien kanssa työskentelystä, yleensä tämä osapuoli on nainen.

”Usein kuulen miehiltä, että he kokevat tekevänsä paljon, mutta eivät saa siitä kiitosta. Heitä kiusataan paljon”, Sussman kertoi Business Insiderille.

Vuonna 2007 julkaistun Pew Research -kyselyn mukaan kotitalousaskareiden jakaminen oli kolmanneksi tärkein tekijä onnistuneelle avioliitolle. Tärkeimmät tekijät olivat uskollisuus ja onnellinen seksuaalinen suhde. Tämän lisäksi vuonna 2013 The Atlanticissa julkaistussa artikkelissa kolme tutkijaa totesi, että nykyisinkin naisilla on edelleen tapana kantaa suurin osa perheen kotitöistä.

Sosiaalinen media

Sussmanin mukaan hän on nähnyt piikin valitusten määrässä kumppanin some-tavoista viimeisen viiden vuoden aikana. Yleensä tällaisia ongelmia omaavat parit ovat parikymppisiä ja kolmekymppisiä. Yksi osapuoli voi esimerkiksi valittaa, että heidän elämänsä on levitelty ympäri sosiaalista mediaa tai kumppani on koukussa puhelimeensa. Sussman on myös kuullut ihmisiä, jotka ovat huolissaan siitä, että kumppani seuraa lukuisia malleja Instagramissa. Toinen yleinen aihe on se, että kumppani pitää somen kautta yhteyttä ex-kumppaniinsa.

Raha-asiat

Sussmanin mukaan on normaalia, että parin osapuolista toinen on tuhlailija ja toinen säästäväinen. Ongelma on siinä, että toinen kokee olevansa oikeutettu ja kaikki on toisen syytä. Säästäväinen voi ajatella, että tuhlailija on verotuksellisesti vastuuton, tuhlailija taas voi syyttää säästäväistä pihiksi. Cloud Financial Inc.:n johtaja ja perustaja Don Cloud kertoi aiemmin Business Insiderille, että hän usein tekee töitä tuhlailija-säästäväinen-parien kanssa ja hänen mukaan ensimmäinen askel on se, että kumpikin kumppani kertoo omat ajatuksensa ja tuntemuksensa rahaan liittyen. Sussmanin mukaan ongelmia myös syntyy, kun pari muuttaa yhteen tai menee naimisiin ja he joutuvat miettimään, miten yhdistää raha-asiansa. Riidat rahasta voivat tulla eteen myös myöhemmin suhteen aikana. Ehkä kumpikin osapuoli oli töissä suhteen alussa, mutta kun he perustivat perheen, toinen jäikin kotiin. Sussmanin mukaan töissä oleva osapuoli voi käyttää sitä toista osapuolta vastaan ja jopa alkaa taloudelliseen kiristämiseen.

Työn ja kotielämän tasapaino

Sussmanin mukaan joku voi olla työnarkomaani tai toinen voi laittaa työt etusijalle suhteen sijaan. Gottmanin instituutin kouluttaja ja Chicago Relationship Center -keskuksen perustaja Michael McNulty kertoi Business Insiderille, että kun on kumppani, joka on koukussa töiden tekoon, voi se tuntua lähes samankaltaiselta petokselta kuin pettäminen voi tuntua toisesta osapuolesta.

Päihteiden käyttö

Business Insiderin mukaan toisinaan ihmiset tulevat Sussmanin vastaanotolle, koska kumppanilla on alkoholiongelma tai ainakin toinen osapuoli kokee sen niin. Couple and Family Psychology –journalissa vuonna 2013 julkaistu pieni tutkimus selvitti, että päihteiden käyttö on yleinen ”viimeinen niitti” päätökselle erota.

Etääntyminen

Sussman kertoi näkevänsä usein pareja, joilla on pieniä lapsia ja he eivät löydä tarpeeksi aikaa olla kunnolla yhteydessä toisiinsa. Joskus heistä voi tuntua, että suhteesta on tullut liiketoiminnallinen. Vanhemmuuteen siirtymistä tutkineet tutkijat ovat todenneet, että on olemassa kolme tekijää, jotka auttavat paria pitämään intiimiyttä yllä jälkikasvua saatuaan:

– ”Hellyyden ja läheisyyden rakentaminen kumppania varten”

– ”Tiedostaminen, miten kumppanilla menee ja reagoi siihen”

– ”Lähestyy ongelmia asioina, joita yhdessä kumppanin kanssa voi hallita ja ratkaista yhdessä pariskuntana”

Seksi

Sussmanin mukaan joskus pariskunnan toinen osapuoli haluaa seksiä enemmän kuin toinen. Tai pari kertoo, että he kokevat seksielämänsä kuolleen. Seksuaalisten toimintahäiriöiden asiantuntia Bat Sheva Marcus kertoi aiemmin Business Insiderille ”seksiaikataulun” hyödyllisyydestä, mikä on juuri sitä, miltä se kuulostaa.

”Jos haluat harrastaa seksiä, sinun pitää aikatauluttaa sitä”, Marcus sanoi ja lisäsi tämän pätevän etenkin silloin, kun kumpikin osapuoli on kiireinen tai heidän halunsa ovat eri tasolla.

”Se ei tee seksistä yhtään vähemmän erityistä”, hän jatkoi.

Uskottomuus

Tätä Sussman näkee paljon työssään. Vaikka uskottomuus voi tuhota suhteen, ei sen välttämättä tarvitse olla niin. Parisuhdeterapeutti Esther Perel kertoi aiemmin Business Insiderille, että parit voivat toisinaan lähentyä ja olla rehellisempiä toisilleen uskottomuuden jälkeen, lähes kuin he aloittaisivat uuden avioliiton.

Lasten kasvattaminen

Yleinen ongelma tämän suhteen on Sussmanin mukaan se, että toinen vanhemmista on lempeä ja toinen tiukempi. Lasten kasvattamisesta useita kirjoja kirjoittanut Carl Pickhardt sanoi Business Insiderille, että ensimmäinen asia, josta kumppanin kanssa pitäisi keskustella ennen lasten hankkimista on se, että miten yhteisistä asioista päätetään.

”Jos sinulla on vanhemmat, joilla on vaikea rakentaa silta erimielisyyksien yli, ei se ole kovin hyvä merkki. Heidän täytyy tietää, miten kommunikoida ja miten muuttua ja miten tehdä myönnytyksiä ja kompromisseja”, Pickhardt sanoi.

Tärkein seikka:

Sussmanin mukaan liiallinen kinastelu väsyttää jokaisen suhteen.

”Olen kuullut monien sanovan, että tämä suhde päättyi kuolemalla tuhansiin paperiviiltoihin”, Sussman sanoi Business Insiderille.

Tämän takia hän teki tällaisen suosituksen:

”Jos kumppanisi kanssa käytte uudelleen ja uudelleen samaa asiaa läpi eikä ratkaisua vaikuta syntyvän, menkää parisuhdeneuvojan pakeille – ei ratkaistaksenne ongelma, vaan oppiaksenne taitoja, jotta voitte yhdessä paremmin työstää näitä riitoja ja konflikteja, kun niitä elämän aikana tulee eteen”, Sussman neuvoi.

Lähde: Business Insider