Naisilla on vahvempi immuunijärjestelmä kuin miehillä. Se on naisille sekä hyvä että huono asia.

Se liittyy osittain siihen, kuinka todennäköistä on saada rokotteista oireita. Jo influenssarokotteiden kohdalla on huomattu, että niistä oireita saaneita oli enemmän naisten kuin miesten keskuudessa. Nyt sama on todettu myös koronarokotteiden, Pfizer ja Moderna, kohdalla. Syytkin tiedetään.

Yksi selitys löytyy sukupuolihormoneista

Naisissa on enemmän estrogeenia ja vähemmän testosteronia kuin miehissä. Molemmat hormonit sitoutuvat immuunisolujen pintaan. Estrogeeni voi kuitenkin laukaista enemmän vasta-aineita, ja se on yksi syy siihen, miksi naiset tuottavat yleensä enemmän vasta-aineita vasteena rokotteille – joskus jopa kaksi kertaa enemmän.

Testosteroni taas vähentää sytokiinin, immuunikemikaalin, tuotantoa. Sellaiset miehet, joilla on korkeat testosteronitasot, saavat suojaa vähemmän influenssarokotteista kuin miehet, joilla on alhaiset testosteronitasot.

Myös genetiikalla on vaikutus rokotteiden tehoamiseen

Genetiikalla on myös todennäköisesti rooli siinä, miten rokotteet toimivat. Naisilla on yleensä kaksi X-kromosomia ja miehillä vain yksi, ja X on paikka monille immuunijärjestelmään liittyville geeneille. Naiset saattaisivat siten tarvita pienempiä rokoteannoksia kuin miehet. Pienemmät annokset voisivat samalla tarkoittaa vähemmän sivuvaikutuksia, mutta tutkimuksissa ei testata eri annoksia eri sukupuolille.

Sivuvaikutukset ovat yleensä lieviä ja lyhytkestoisia

Vaikka naiset saavatkin rokotteista sivuoireita yleisemmin kuin miehet, eivät ne onneksi kestä yleensä kuin vähän aikaa eivätkä ole kuin lieviä oireita. Pistoskohdan kipu on yleisin oire, kun saa koronarokotteen. Seuraavaksi yleisin on väsymys. Päänsärky, lihassärky, vilunväristykset, kuume ja pistoskohdan turvotus ovat harvinaisempia oireita. Jos oireita tulee, saa olla tyytyväinen, koska se tarkoittaa vain sitä, että rokote toimii, jolloin immuunijärjestelmä voi taistella koronaa vastaan.

Lähde: Fatherly