Halloweenin suosio kasvaa Suomessa ja yhä useammat järjestävät halloween-juhlia, joissa vieraat pukeutuvat erilaisiin naamiaisasuihin.

Suomalaisista noin neljännes (24%) aikoo tänä vuonna pukeutua halloweenina jonkinlaiseen asuun, selviää Klarnan teettämästä kansainvälisestä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan niin naiset kuin miehet pukeutuvat lähes yhtä todennäköisesti halloween-asuun (26% miehistä, naisista 23%).

Halloweenin juhlinta on selvästi suositumpaa Yhdysvalloissa, missä tutkimuksen mukaan lähes puolet (46 %) suunnittelee pukeutuvansa halloween-asuun. Toiseksi eniten halloween-asuihin pukeutuvia löytyy Australiasta ja Itävallasta, missä 31 prosenttia aikoo pukeutua halloweeniksi johonkin naamiaisasuun.

Klarnan mukaan suomalaisten suosikkiasut ovat sisäkkö sekä enkeli, jotka ovat Klarnan Suomen ostoindeksin mukaan eniten myydyimmät asut syys- ja lokakuussa. Myös kummitus, luuranko ja dinosaurus ovat suosittuja ja mukana myydyimpien asujen top viidessä.

Parin viime viikon aikana tietyt asut ovat kuitenkin alkaneet kasvattaa suosiotaan. Kun trendejä tarkastellaan syyskuun alkuun verrattuna, on myynti kasvanut eniten klovniasuilla (+179 %), luurankoasuilla (+120%), Frankenstein-asuilla (+112 %), viikatemiesasuilla (+93 %) ja vampyyriasuilla (+58%).

Wonder Woman ja Hämähäkkimies suosittuja

Inspiraation halloween-asuihinsa suomalaiset löytävät todennäköisimmin elokuvista (39 %) ja tv-ohjelmista (37 %). Noin neljännes (24 %) käyttää omaa mielikuvitustaan ja viidennes (21 %) valitsee perinteisiä pelottavia asuja tai etsii asuinspiraatiota sosiaalisesta mediasta.

Klarnan mukaan television ja elokuvan innoittamia asuvalintoja onkin tehty viime viikkoina. Klarnan datan perusteella voidaan päätellä, että Wonder Woman (+47%) ja Hämähäkkimies (+43%) tullaan näkemään myös Suomessa halloweenin aikaan.

Tutkimus paljastaa, että suomalaiset peittävät muuta maailmaa todennäköisemmin identiteettinsäää halloween-asuillaan. Lisäksi tutkimuksesta selviää, että huskat asut eivät ole Suomessa samanlaisessa suosiossa kuin muualla maailmassa, mutta seksikkäistä asuista suomalaiset sen sijaan pitävät paljon enemmän.

Alla vertailua eri maiden välillä sen mukaan, millaiset asutyypit ovat suosituimpia

Todennäköisimmin identiteettinsä peittävään asuun pukeutuvat maat:

 1. Suomi
 2. Saksa
 3. Yhdysvallat
 4. Italia
 5. Puola
 6. Kanada
 7. Belgia
 8. Sveitsi
 9. Itävalta
 10. Australia
 11. Ruotsi
 12. Alankomaat
 13. Espanja
 14. Ranska
 15. Uusi-Seelanti
 16. Iso-Britannia
 17. Norja
 18. Tanska

Todennäköisimmin hauskaan asuun pukeutuvat maat:

 1. Itävalta
 2. Tanska
 3. Uusi-Seelanti
 4. Kanada
 5. Australia
 6. Espanja
 7. Yhdysvallat
 8. Italia
 9. Sveitsi
 10. Iso-Britannia
 11. Norja
 12. Alankomaat
 13. Puol
 14. Saksa
 15. Belgia
 16. Suomi
 17. Ruotsi
 18. Ranska

Todennäköisimmin seksikkääseen asuun pukeutuvat maat:

 1. Alankomaat
 2. Ranska
 3. Italia
 4. Norja
 5. Saksa
 6. Yhdysvallat
 7. Suomi
 8. Ruotsi
 9. Puola
 10. Sveitsi
 11. Iso-Britannia
 12. Belgia
 13. Espanja
 14. Itävalta
 15. Uusi-Seelanti
 16. Kanada
 17. Australia
 18. Tanska

Kerroimme aiemmin, mitkä ovat suosituimmat halloween-asut lemmikkeille. Voit lukea tästä lisää täällä.

Klarnan halloween-tutkimus on tehty yhteistyössä tutkimusyhtiö Dynaten kanssa ja siihen osallistui yli 18 000 kuluttajaa 18 maasta. Tutkimukseen osallistui 1 077 suomalaista.