Ruokaostoksiin voi kulua paljon vähemmän rahaa, jos noudattaa näitä neuvoja.

PureWow-lehti on julkaissut ohjeet, kuinka ostaa ehkä jopa useamman viikon ruuat kerralla siten, että se ei tule entistä tapaa kalliimmaksi. Säästä näiden ohjeiden avulla edelleen rahaa sekä vähennä ruokahävikkiä.

1. Tee ostoslista

Ostoslista kannattaa tehdä aina riippuen siitä miten pitkäksi aikaa sinun täytyy ruokaa hankkia. Selvitä ensin, että mitä ruokia aiot tehdä ja tee ostoslista sen mukaan sekä pysy tässä ostoslistassa. Silloin kaupassakäynti käy nopeasti eli säästät aikaa. Et myöskään tee mitään yllätysostoksia, jotka nostaisivat ostoskuluja, kun pysyt tässä listassa. Voit myös yrittää nopeuttaa ostoskäyntiäsi siten, että listaat ostokset sen mukaan, että mistä kohti kauppaa ne löytyvät. Jaa ne, vaikka osastojen mukaan, kuten liha-, maito- ja hedelmäosastot.  

2. Laita osa hedelmistä pakasteeseen

Myös hedelmiä voi pakastaa. Se kannattaa tehdä, jos osa hedelmistä meinaa mennä pilalle ennen kuin ne ehditään syömään. Näin käy helposti varsinkin silloin, jos ruuat pitää ostaa pitkäksi ajaksi kerralla. Voit toki pakastaa monia muitakin nopeasti pilaantuvia asioita kuten leipää ja vihanneksia. Hedelmistä hyvin pakkasta kestäviä ovat mm. kuoritut banaanit. Pakasta myös marjoja sekä kokonaisia avokadoja.

3. Syö paljon kasvisperäistä ruokaa

Liha on yleensä ostoskorisi kalleinta ruokaa. Siksi kannattaa syödä paljon kasvisperäistä ruokaa, jos haluat tehdä säästöä ruokaostoksissasi. Lihan vaihtamisesta kasvisperäiseen ruokavalioon on paljon muutakin hyötyä. Sellainen ruokavalio voi olla esimerkiksi terveellisempää, eettisempää ja luontoystävällisempää.

4. Osta lihaa lihatiskiltä ja pakasta se

Jos kaupassa, jossa käyt, on erillinen lihatiski, osta lihat sieltä. Silloin voit helposti leikata lihat sopiviin ateriakokoihin ja pakastaa niistä osan. Voit ostaa tietysti myös paketeissa olevia lihoja, mutta muista tarkistaa, että niissä oleva viimeinen käyttöpäivä ei ole ihan lähellä.

5. Syö ruokia, joista voit myös pakastaa osan

Kun teet sellaisia ruokia, jotka kestävät hyvin myös pakastamista, se vähentää hävikkiruuan syntymistä. Silloin sinun ei myöskään tarvitse syödä montaa kertaa peräkkäin samaa ruokaa, vaikka sitä olisikin jäänyt yli.

6. Osta alennustuotteita

Tässä kohti lehti mainitsee alennuskuponkien käytön. Suomessa kuitenkin säästöä tulee monilla muilla tavoilla. Ehkä jo tiedät, että mistä kauppaketjusta tehdyt ostokset tulevat sinulle halvimmaksi esimerkiksi näyttämällä kassalla ketjun kanta-asiakaskorttia. Hanki myös alennuksessa olevia ruokia, joiden viimeinen käyttöpäivä on sinulle vielä sopiva.  

7. Vähiten käsitelty ruoka on yleensä halvinta

Mitä valmiimpaa ruokaa ostat, sitä kalliimmaksi ruokaostokset yleensä tulevat. Jos esimerkiksi ostat jokaiselle perheenjäsenelle eineslasagnea, tulee se kalliimmaksi kuin että tekisit itse alusta lähtien uunivuoallisen lasagnea, joka riittää kaikille.

8. Lopuksi vielä ehdotetaan miettimään syömistapoja

Voit pitää esimerkiksi ruokapäiväkirjaa, jonka avulla saat selville, syötkö liikaa vain kenties liian vähän. Näet myös millaista ruokaa syöt eniten. Ehkä huomaat, että ruokatottumuksiasi voisi vähän muuttaa. Syötkö esimerkiksi silloinkin, vaikka sinulla ei oikeastaan ole edes nälkä. Sellaisen lopettaminen ainakin säästäisi ruokakustannuksiasi, ja ehkä lompakkosi ei enää kaventuisi enemmän kuin tahdot. Vyötärösi taas voisi tällöin kaventua, joka ei monille varmasti olisi huono asia.

Lähde: PureWow