Serotoniini on aivojen välittäjäaine. Se lähettää signaaleja hermosolujen välillä. Serotoniinia esiintyy enimmäkseen ruoansulatuskanavassa, mutta sitä esiintyy myös verihiutaleissa ja koko keskushermostossa.

Serotoniini valmistetaan välttämättömästä aminohappotryptofaanista. Tämän aminohapon on päästävä elimistöön ruokavalion kautta, ja sitä esiintyy yleisesti elintarvikkeissa, kuten pähkinöissä, juustossa ja punaisessa lihassa. Tryptofaanin puute voi johtaa alempaan serotoniinitasoon. Tämä voi johtaa mielialahäiriöihin, kuten ahdistukseen tai masennukseen.

Mustiinpukeutunuthymyilevanainen

Mitä serotoniini tekee?

Serotoniini vaikuttaa kaikkiin kehosi osiin tunteistasi motorisiin taitoihisi. Serotoniinia pidetään luonnollisena mielialan stabiloijana. Se on kemikaali, joka auttaa nukahtamista ja mm. ruoansulatusta. Serotoniini vaikuttaa myös näin:

  • vähentää masennusta
  • säätelee ahdistusta
  • parantaa haavoja
  • lievittää pahoinvointia
  • ylläpitää luiden terveyttä

Näin serotoniini toimii eri toiminnoissa kehossasi:

Suolisto: Serotoniinia esiintyy pääasiassa vatsassa ja suolistossa. Se auttaa hallitsemaan suoliston toimintaa.

Mieliala: Aivojen serotoniinin uskotaan säätelevän ahdistusta, onnea ja mielialaa. Kemikaalin mataliin tasoihin on liittynyt masennusta, ja lääkityksen aiheuttamien kohonneiden serotoniinitasojen uskotaan vähentävän seksuaalista halua.

Pahoinvointi: Serotoniini on osa syynä, miksi koet pahoinvointia. Serotoniinin tuotanto nousee haitallisen tai häiritsevän ruoan poistamiseksi ripulin yhteydessä. Kemikaali lisääntyy myös veressä, mikä stimuloi pahoinvointia hallitsevaa aivojen osaa.

Uni: Tämä kemikaali on vastuussa unen ja heräämisen hallitsevien aivojen osien stimuloinnista. Nukut tai olet hereillä, riippuu siitä, mitä aluetta stimuloidaan ja mitä serotoniinireseptoreita käytetään.

Veren hyytyminen: Verihiutaleet vapauttavat serotoniinia parantamaan haavoja. Serotoniini aiheuttaa pienien valtimoiden kapenemisen ja auttaa veren hyytymisessä.

Luiden terveys: Serotoniinilla on merkitys luiden terveydelle. Merkittävän korkea serotoniinipitoisuus luissa voi johtaa osteoporoosiin, mikä tekee luista heikompia.

Seksuaalinen aktiivisuus: Alhaisiin serotoniinipitoisuuksiin liittyy lisääntynyt libido, kun taas lisääntyneisiin serotoniinipitoisuuksiin liittyy alentunut libido.

Sormintehtysydanaurinkoavasten

Lisää serotoniinin tuotantoa luonnollisesti

Serotiinitasojen nostoon on olemassa useita lääkkeitä, mutta tasoja voi nostaa myös luonnollisesti, lue alta millä keinoin.

Kirkas valo: Auringonpaisteessa oloa tai valohoitoa suositellaan yleisesti kausiluonteisen masennuksen hoitoon. Ulkoile siis upeassa aurinkoisessa syyssäässä tai hanki kirkasvalolamppu kotiin.

Liikunta: Säännöllisellä liikunnalla voi olla mielialaa parantavia vaikutuksia. Kaikenlainen liikunta katsotaan tässä tapauksessa eduksi, lajin voit valita mieltymystesi mukaan, liikkua yksin tai porukassa.

Terveellinen ruokavalio: Elintarvikkeet, jotka voivat lisätä serotoniinitasoja, ovat munat, juusto, kalkkuna, pähkinät, lohi, tofu ja ananas. On hyvä muistaa, että kokonaisvaltainen hyvä, terveyttä ylläpitävä ruoka edistää terveyttäsi.

Meditaatio: Meditaatio voi auttaa lievittämään stressiä ja edistämään positiivista elämänkatsomusta, mikä voi suuresti lisätä serotoniinitasoja. Ja mikä parasta, tämä ei helpoimmassa tapauksessa muuta vaadi kuin istumista alas ja keskittymistä pelkästään hengittämiseen.

Lähde: Healthline