Ennen kuin voi oppia käsittelemään narsistia, pitää sinun oppia tunnistamaan kuka on narsisti.

Jos puoliso on narsisti, ei sitäkään välttämättä huomaan kuin vasta siinä vaiheessa, kun on jo erottu. Aiemmin on uutisoitu siitä, mitkä merkit kertovat, että olet rakastunut narsistiin. Narsismi on mielenterveyshäiriö, johon liittyy itsekeskeistä ajattelua ja käyttäytymistä, empatian puutetta toisia kohtaan sekä tarvetta liialliseen tarkkaavaisuuteen. Se voi sisältää myös ylimielistä käyttäytymistä.

Nyt jos tiedät, että joku on narsisti, kannattaa kokeilla näitä alla olevia tapoja käsitellä häntä oikein. Mutta muistathan, että vain pätevä mielenterveyden ammattilainen voi diagnosoida henkilöllä narsistisen persoonallisuushäiriön tai muun mielenterveysongelman.

1. Lopeta yhteydenpito narsistiin

Älä hämmästy narsistin vihasta ja suuttumuksesta, kun katkaiset välit hänen kanssaan. Älä yritä keskustella hänen kanssaan, ja jos mahdollista, vältä tekemästä hänen kanssaan mitään. Keskity omiin tarpeisiisi. Jos se tuntuu itsekkäältä, se on hyvä, koska olet ehkä kestänyt häntä elämässäsi liian kauan.

2. Päästä irti kaikista hänen tarpeistaan tai odotuksistaan, että hän näkee asiat sinun tavallasi tai hän tunnustaa satuttaneensa sinua.

Ainoa tapa, jolla narsisti ymmärtää koskaan tekevänsä jotain väärin, on se, kun kieltäydyt hyväksymästä sitä mitä hän tekee.

Jos narsisti pyytää anteeksi, voit olla varma, että sanovat vain sen millä he uskovat saavansa heille itselleen sen mitä he haluavat.

3. Muistuta itsellesi, miksi ne ovat sellaisia ​​kuin ne ovat.

Mikään, mitä sinä olet tehnyt tai voisit tehdä, ei tekisi oikeutetuksi sitä, että joku kohtelee sinua väärin. Muistuta itseäsi siitä, että he käyttäytyvät tällä tavalla, koska heidät on kirjaimellisesti kytketty tekemään niin, eivätkä siksi miksi sinä teit niin tai et tehnyt. Ei ole mitään takeita siitä, että narsistit tietävät vahingoittavansa sinua, mutta ajan myötä jotkut voivat jopa ymmärtää sen. Heidän aivonsa on kuitenkin kytketty suojelemaan vain itseään.

4. Aseta ja vaadi selkeät ja tiukat rajat

Ilmoita narsistille rajat selkeästi ihan kirjallisesti ja pidä itsellä kopio. Kun kyseinen narsisti yrittää ylittää rajat, lähetä hänelle heti kirjallinen varoitus. Jos he tekevät sen uudelleen, älä lähetä varoitusta ja suorita ne asiat, jotka aiot tehdä, jos hän ylittää rajat. Ole varovainen, ettet koskaan ehdota jotain, jota et todellakaan ole halukas tekemään.

5. Poista sanat ”reilu” ja ”olen pahoillani” sanastostasi.

Elämä ei ole reilua. Narsistin silmissä reilu ei ole edes todellinen käsite. Pikemminkin reilu tarkoittaa sitä, että he saavat mitä he haluavat. Älä edes yritä ymmärtää sitä omasta näkökulmastasi, vaan hyväksy sen sijaan se, että se on perseestä, mutta se on sitä mitä se on.

6. Hyväksy, ettet koskaan voi muuttaa narsistia

Hyväksynnällä ei tarkoiteta narsistin huonon käyttäytymisen hyväksymistä, vaan sitä, että mitä nopeammin hyväksyt, ettet voi muuttaa tätä henkilöä, jolla on persoonallisuushäiriö, sitä helpompaa tämä on sinulle.  

7. Vastusta kiusausta yrittää pärjätä heille

Mitä ikinä teetkin, älä yritä voittaa heitä heidän omassa pelissään. Se lisää vain heidän intoaan toteuttaa narsistisia piirteitään. Viha ja loukkaantuminen ovat ymmärrettäviä, ja sinun tulisi ehdottomasti antaa itsesi tuntea nuo tunteet, jotta voit lopulta siirtyä niiden ohitseen. Jos tunnet raivoa, kun narsisti kohtelee ​​sinua huonosti, muista, että olet nyt vapaa ja he ovat jumissa itsensä kanssa ikuisesti, josta sinä voit siirtyä pois. Se tarkoittaa sitä, että olet voittanut.

8. Siirry elämässä eteenpäin

Jos haluat narsistin käyttäytymisen loppuvan, sinun on selvitettävä etukäteen, mitä hyväksyt ja mitä et. Sitten vastaa (tai ole vastaamatta) samalla tavalla joka kerta, kunnes he kyllästyvät sinuun, että haluavat mieluummin siirtyä eteenpäin.

Kaikki edellä mainitut on helpommin sanottu kuin tehty, mutta siitä tulee helpompaa ajan myötä.

Lähde: Yourtango