Narsistiin on helppo rakastua. He ovat yleensä kohteliaita, hurmaavia ja jakelevat kehuja ja huomionosoituksia. Aluksi.

Tarkkaile kuitenkin näitä merkkejä, jos unelmien kumppanilta vaikuttavassa henkilössä alkaa ilmetä epämiellyttäviä piirteitä.

1. Alussa hän hukuttaa sinut rakkauteen.

Narsistit ovat erittäin lahjakkaita saamaan toisen tuntemaan olonsa maailman upeimmaksi ja kauneimmaksi ihmiseksi. Heillä on itseasiassa taito hurmata toinen charmillaan lähes ensisilmäyksellä. Ylettömille kehuille, hulppeille illallisille ja muille huomionosoituksille ei kannata tulla sokeaksi; ne eivät jatku ikuisesti. Ajan myötä narsistin osoittama rakkaus muuttuu kontrolliksi ja panetteluksi.

2. Huomiota herättävät eleet ovat hänen tavaramerkkinsä.

Mistä saa huomiota, siellä narsisti on kotonaan. He haluavat tulla huomatuksi ja muistetuksi. He haluavat eleillään ja käytöksellään voimistaa mahtipontista omakuvaansa ja kohottaa statustaan porukassa.

3. Hän ei voi myöntää olevansa väärässä.

On oikea ja väärä tapa tehdä asioita. Oikea on hänen tapansa ja väärä tapa on sinun tapasi. Aina. Jos yrität tehdä asioita hänen tavallaan, teet todennäköisesti silti väärin. Hän ei myöskään epäile nolata ja nöyryyttää sinua julkisesti, kun teet jotain hänen mielestään typerää tai noloa. Narsistia ei saa koskaan katsomaan asioita toisen ihmisen näkökulmasta tai kritisoimaan omaa toimintaansa.

4. Hän on kateellinen kaikista muista ihmissuhteistasi.

Narsistit saattavat alkuun ihailla läheisiä ihmissuhteitasi perheeseesi ja ystäviisi, mutta ennen pitkää tätä seuraa näiden ihmisten arvostelu ja mollaaminen. Narsisti ei halua, että hänen kumppanillaan on muita läheisiä ihmisiä itsensä lisäksi, vaan haluaa omistaa sinut kokonaan. Kateus muista ihmissuhteista ja niille hallaa tekeminen on yksi kontrollin muoto.

5. Narsistit elävät ”tykkäyksistä”.

Uudet tutkimukset osoittavat, että jatkuvasti Facebook-profiiliaan päivittävät ihmiset omaavat todennäköisemmin narsistisia piirteitä. Narsisti on koukussa huomiooon. Jos uusi kumppanisi laittaa jatkuvalla syötöllä kuviaan ja muita elämänsä päivityksiä sosiaaliseen mediaan, ole varuillasi.

6. Heidän empatiakykynsä on omaehtoista.

Yleensä ajatellaan, että narsistit eivät kykene tuntemaan empatiaa. Useimmat narsisteiksi luokitellut kuitenkin ovat yleensä vain liian keskittyneitä omiin huolenaiheisiinsa ja tarpeisiinsa ja pelkäävät näyttää empatiaa. Kun he osoittavat empatiaa, tähän on yleensä jokin tuntematon syy. Jos narsisti haluaa sinut sänkyynsä, hänestä voi tulla hetkessä uskomaton kuuntelija. Jos hänen empatianosoituskykynsä kuitenkin seilaa äärilaidasta toiseen ja liittyy aina johonkin, mitä he siitä saavat palkinnoksi, sinulla on syytä huoleen.

7. Keskustelut ovat yksipuolisia.

Vaikka keskustelun aihe koskisi sinua, narsisti dominoi keskustelua. Oli kyse mistä tahansa, heillä on aina kaikkein paras ja oikein mielipide kaikkeen. Narsistin kiinnostus on myös hyvin lyhytkestoista laatua. Jos puhutte lapsuuden lemmikistäsi, hän on salamana jo kääntänyt keskustelun siihen, miten kaikki eläimet rakastavat häntä ja kertoo miten osaa käsitellä eläimiä paremmin kuin kukaan.

8. Hän on naurettavan hyvännäköinen.

Todennäköisesti hänen ulkonäkönsä oli ensimmäinen asia johon kiinnitit huomiosi ja joka sai sinut ihastumaan. Hyvä ulkonäkö on asia, joka saa narsistin saamaan osakseen kaipaamaansa huomiota. He eivät välttämättä ole luonnostaan upeita ilmestyksiä, mutta he ovat aina tietoisia ulkonäöstään, huoliteltuja ja saavat jotenkin itsensä näyttämään huomiota herättävän hyvältä.

9. Sinun tarpeesi ja pyyntösi eivät merkitse mitään.

Narsistin kanssa ollessa kannattaa varautua siihen, että sinun tarpeesi ja halusi tulevat aina vasta toisena. Narsistit ovat liian kiireisiä näkemään tarpeesi, sillä he tutkivat jatkuvasti, mitä itse haluavat sinusta. Sinut on vaikea nähdä erillisenä, ajattelevana yksilönä, jolla on myös toiveita.

Lähde: HuffPost