Olet varmasti kuullut, kuinka biologinen kello tikittää samaa tahtia, kun nainen vanhenee.

Ikä vaikuttaa naisten hedelmällisyyteen eri tavalla kuin miehiin, kerrotaan Indianexpress-sivustolla, jossa selitetään kuinka monilla tavoilla ikä vaikuttaa naisen raskaaksi tuloon, raskaana oloon ja synnyttämiseen.

Naisella syntyy munasarjoissa olevista munarakkuloista rajallinen määrä munasoluja, joista kaikki ovat jo siellä valmiina heti alussa. Kun ne kaikki ovat kehittyneet naisen elämän aikana ovulaatioiden aikaan, ei nainen voi enää tulla raskaaksi.

Hedelmällisyys noin 20-vuotiaana

Tämä on ikä, jolloin naiset ovat hedelmällisimpiä. Koska munasolut eivät sisällä geneettisiä poikkeavuuksia, lapsen mahdollisuudet Downin oireyhtymään tai muuhun syntymävikaan ovat pienet. Keskenmenon riski on myös pieni. Sekin on aika epätodennäköistä, että vauva syntyy ennenaikaisena tai vauvalla on alhainen syntymäpäinä. Myös äidillä on pieni riski kaikista komplikaatioista, kuten saada raskausdiabetes tai verenpainetauti raskauden aikana.

Hedelmällisyys noin 30-vuotiaana

Naisella on edelleen hyvät mahdollisuudet tulla raskaaksi, ellei hänellä ole jokin tauti tai vaiva, joka aiheuttaa lapsettomuutta. Kyky tulla raskaaksi heikkenee, kun nainen saavuttaa 35-vuoden iän. Tämä johtuu munasolujen määrästä ja niiden laadun heikkenemisestä. Riski keisarileikkaukseen kasvaa. Vastasyntyneen geneettisten ongelmien riskit kasvavat ja nainen on alttiimpi keskenmenoille. Myös riksi kohdunulkoisen raskauden mahdollisuudesta kasvaa.

Hedelmällisyys noin 40-vuotiaana

Tässä iässä on vielä mahdollista tulla raskaaksi, mutta ei helposti. Puolet naisista ympäri maailmaa kokee hedelmällisyysongelmia, kun he ovat tämän ikäisiä. Ovulaatiokierron aikana raskauden mahdollisuus on noin 5 prosenttia, kun on 40–44-vuotias, kun taas yli 45-vuotiaana se laskee 1 prosenttiin. Riskit ovat samat kuin 30-vuotiailla.

Lähde: Indianexpress