Jokaisessa suhteessa on hyvät ja huonot ajat; ylä- ja alamäet.

Kun parisuhde on tulossa tiensä päähän, ei sitä ole aina helppo tunnistaa. On kuitenkin muutamia ongelmia, jotka povaavat eroa ja niistä on hyvä olla tietoinen, kertoo Metro.

”Toksisen suhteen lopettaminen voi olla haastavaa, mutta se on loppujen lopuksi sen arvoista mielenterveytesi ja hyvinvointisi takia”, terveyspsykologi Joanna Konstantopoulou kommentoi.

Vaikka ihmisillä sietävät ihmissuhteissaan erilaisia asioita, ovat tietyt ongelmat merkittäviä ja niitä on hyvä pitää silmällä. Suomensimme alle asiantuntijoiden esiin nostamia ongelmia, jotka voivat kertoa siitä, että voi olla aika laittaa suhteellesi piste.

Mykkäkoulu

Konstantopouloun mukaan jos toinen osapuoli sulkeutuu kokonaan eikä suostu kommunikoimaan, ei se ole hyvä asia. Tämä voi olla merkki epäkunnioituksesta ja piittaamattomuudesta kumppanin tunteita kohtaan.

”Jos sinut toistuvasti jätetään huomiotta tai kumppanisi tarkoituksella sulkee sinut ulkopuolelle, on aika jatkaa eteenpäin”, Konstantopoulou sanoi Metrolle.

Epärehellisyys

Luottamus on tärkeää parisuhteessa, joten jos kumppani on epärehellinen, voi se tehdä yhteiselosta todella vaikeaa. Konstantopouloun mukaan jos kumppanisi aina valehtelee tai on uskoton, on se iso merkki siitä, että on aika päättää suhde.

”Epärehellisyys on merkki epäkunnioituksesta ja se voi olla todella vahingollista mielenterveydellesi. Jos et voi luottaa kumppaniisi, kertoo se systemaattisesta ongelmasta, joka ei välttämättä ratkea”, Konstantopoulou selitti.

Merkit epäkunnioituksesta

Konstantopoulou kertoi Metrolle, että jos kumppanisi jatkuvasti mollaa tai pilkkaa sinua, on se merkittävä varoitusmerkki.

”Tällaiset merkit epäkunnioituksesta voivat olla haitaksi itsetunnollesi ja se vain pahenee ajan mittaan. Jos sinua jatkuvasti kohdellaan epäkunnioittavasti, on aika lähteä suhteesta”, psykologi jyrähti.

Tarpeitasi ei huomioida

Konstantopouloun painotti Metron haastattelussa, että jos olet ilmaissut tarpeitasi useita kertoja, mutta edelleen sinusta tuntuu, ettei niitä huomioida suhteessasi, olet luultavasti oikeassa. Jos sinua ei arvosteta ja tarpeitasi ei huomioida, on aika etsiä kumppani, joka tekee niin.

Keskusteluyritykset hiljennetään

Seksologi ja parisuhdevalmentaja Ness Cooperin mukaan jos kumppani jättää toisen kumppanin huomiotta ja pidättäytyy kommunikoimasta, voi se olla merkki, ettei hän halua panostaa suhteeseen.

”Usein kun kumppani ei suostu työstämään käsillä olevia ongelmia, voi se olla iso merkki siitä, että suhde on tulossa tiensä päähän”, hän sanoi.

”Jotta suhteet ovat terveitä ja ne toimivat, täytyy kummankin tehdä töitä yhdessä auttaen toisiaan kehittymään – vaikka se tarkoittaisi haastavampienkin asioiden työstämistä”, Cooper lisäsi.

Liiallinen kontrollointi

Parisuhteet vaativat tiimityötä, joten on tärkeää, että kumpikin on sitoutunut ratkaisemaan ongelmia. Cooperin mukaan jos toinen on liian kontrolloiva ongelmien ratkaisun suhteen, voi se olla merkki siitä, ettei suhde ole sinulle sopiva.

”Vaikka voi vaikuttaa siltä, että kumppani yrittää ratkaista ongelmia, ei hän tee töitä sinun kanssasi niiden ratkaisemiseksi. Tällainen päättäväisyys voi pidemmän päälle tuottaa päinvastaisia tuloksia”, Cooper selitti.

Elätte erillisiä elämiä

Konsultoiva psykologi Elena Touroni totesi Metrolle, että kun pari on erkaantunut toisistaan eikä samanlaista yhteyttä heidän välillään enää ole, merkitsee se sitä, että ainakin toinen (kenties molemmat) ovat luovuttaneet parisuhteen suhteen.

”Tavallaan parisuhde ei enää vastaa heidän tarpeisiinsa”, hän kertoi.

Ei halukkuutta mietiskellä asioita

Psykoterapeutti Lohani Noorin mukaan lähes mistä tahansa asiasta voi päästä parisuhteessa yli, mutta korjatakseen ongelmia, täytyy kummankin osapuolen olla halukas miettimään omaa käytöstään. Lisäksi heidän täytyy ymmärtää jotain käytöksensä vaikutuksesta kumppaniin ja kantaa vastuunsa. Jos molemmat eivät ole valmiita tähän, ei suhdetta voi korjata.

”Jos kumppanisi puhuu päälle, on tolaltaan ajatustesi takia eikä pysty käsittelemään, miten käytöksensä vaikuttaa sinuun, täytyy sinun silloin todella pohtia sitä, onko kumppanillasi emotionaalista kykyä ylläpitää aikuisten välistä parisuhdetta”, Noor päätti.

Lähde: Metro