Jääkiekon MM-kisoja on takana viikko ja reilu viikko on yhä edessä.

Kisoja isännöivä Suomi on pelannut tätä kirjoittaessa neljä ottelua ja napsinut niistä jokaisesta vähintään yhden pisteen. Kisojen avausottelussa Norja kaatui 5-0, Latvia kukistui seuraavaksi maalein 2-1 ja sen jälkeen Suomen Leijonien jalkoihin jäi USA, joka sai tehtyä yhden maalin ja Suomi 4.

Tuoreimmassa ottelussa Ruotsia vastaan ratkaisua jouduttiin hakemaan lopulta voittomaalikilpailusta. Länsinaapuri onnistui paremmin ja sai lisäpisteen 3-2 päättyneessä ottelussa.

Leijonat ovat siis onnistuneet maalinteossa ja omissa on soinut vain viidesti. Tärkeimmät pelit ovat kuitenkin vielä edessä: lohkovaihetta on jäljellä kolme ottelua, minkä jälkeen alkavat puolivälierät.

Sekä viihdyttävää että jännittävää kiekkoa on luvassa vielä usean ottelun verran, mutta ketkä sitä tarjoilevat? Nostimme Leijonien joukkueesta esiin 5 pelaajaa, jotka kukin omalla tyylillään tarjoavat herkkua niin pelillisesti kuin silmälle.

Valtteri Filppula

38-vuotias Filppula on kokenut hyökkääjä ja pelaakin kotikisoissa kapteenin C-kirjain rinnassaan. Filppula teki pitkän uran NHL:ssä, mistä hän siirtyi kaudeksi 2021-2022 Sveitsiin. NHL-otteluita kertyi 16 kauden aikana yhteensä 1 056 ja mies on päässyt juhlimaan Stanley Cupin voittoa kauden 2007-2008 päätteeksi. Helmikuussa Filppula oli Leijonien kapteeni talviolympialaisissa, mistä tuliaisena oli Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen ensimmäinen olympiakulta. Tämän vuoden MM-kisoissa Filppulalla onkin mahdollisuus päästä ensimmäisenä suomalaisena niin sanottuun kolmen kullan klubiin. Tähän klubiin kuuluvat ovat voittaneet urallaan Stanley Cupin, olympiakullan sekä MM-kullan.

Mikael Granlund

Tänä vuonna pyöreitä täyttänyt Granlund, 30, hyppäsi Leijonien mukaan kotikisojen toiseen otteluun. 11 kautta NHL-jäillä viihtyneen hyökkääjän edustaman Nashville Predatorsin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle ja mies vapautui Leijoniin. Taitava hyökkääjä tiedettiin lupaavaksi pelaajaksi jo nuorena. Koko kansan sydämiin Granlund pelasi tiensä vuonna 2011, kun Bratislavan MM-kisoissa tuolloin vielä teini-ikäinen nuorukainen teki ilmaveivin. Maali ikuistettiin myöhemmin jopa postimerkkiin. Mitä kotikisoissa tapahtuu? Sitä kannattaa pitää silmällä! Monipuolinen hyökkääjä on aloittanut kisat vahvasti. Kolmessa ottelussa Granlund on jo tehnyt kaksi maalia ja syöttänyt toiset kaksi.

Jussi Olkinuora

Olkinuora on yksi Leijonien maalivahdeista ja on ollut mukana sekä vuoden 2019 MM-kultajoukkueessa että aiemmin tänä vuonna olympiakultaa voittaneessa joukkueessa. 29-vuotias Olkinuora on urallaan torjunut kiekkoja niin juniorisarjoissa ja AHL:ssä Yhdysvalloissa kuin kotimaisessa Liigassa ja KHL:ssä. Seuraavaksi suunta on Sveitsiin. Olkinuora elää eräänlaista boheemielämää ja vaihtaa kotia sen mukaan, missä milloinkin pelaa. Iltalehden haastattelussa mies kertoi nauttivansa puolisonsa kanssa vapaudesta ja joustavuudesta. Näyttelijä-laulaja Konsta Hietasta hieman muistuttava veskari osaa myös räväyttää. Olympiakullan ratkettua mies yhdessä maalivahti Frans Tuohimaan kanssa soitti ilmakitaraa pukukopissa pelkät alasuojat yllään.

Yllä olevassa kuvassa Jussi Olkinuora on oikealla ja hänen vieressään on Hannes Björninen. Kuvassa vasemmalla on Harri Pesonen.

Hannes Björninen

Björninen oli ratkaisemassa Suomen ensimmäistä olympiakultaa, joten tämä hyökkääjä on ehdottomasti seuraamisen arvoinen myös MM-kisoissa. 26-vuotias Björninen on tähän mennessä pelannut valtaosan urastaan kotimaista Liigaa, mutta kokemusta on myös KHL:stä 43 ottelun verran. Ensi kaudeksi mies siirtyy Ruotsin pääsarjaan SHL:ään. Keskushyökkääjän paikalla pelaava Björninen on varsinainen aloitusspesialisti. Tätä kirjoittaessa hän on MM-kisojen parhaat aloittajat -taulukossa toisena. Aloitusvoittoja napsiessa mailat ovat kuitenkin koetuksella, ja niitä Björnisellä kuluukin kymmeniä kaudessa. Tämä kauneudenhoitoalan lehtorin poika tunnetaan myös viiksistään. Björnisen äidin mukaan sentteri on aktiivinen ihonsa hoitaja ja pitää myös kulmakarvansa järjestyksessä – viikset tosin eivät ole äidin mieleen.

Miro Heiskanen

Leijonat vahvistui NHL-tähti Heiskasella kesken kisojen. Dallas Starsin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, minkä myötä puolustaja pääsi Leijonien mukaan. Kesällä 23 vuotta täyttävä Heiskanen on tällä hetkellä maailman parhaimpien puolustajien joukossa. Dallasissa isoja minuutteja per ottelu pelaava Heiskanen on ollut joukkueelleen tärkeä pala ja tehojakin syntyy. Neljä kautta NHL:ssä luutinut puolustaja on 275 runkosarjaottelussa tehnyt 33 maalia ja syöttänyt 98. Pudotuspeleissä tilastot ovat 9 maalia ja 24 syöttöä 47 otteluun. Taitava puolustaja on eittämättä yksi MM-kisojen suurimmista tähdistä!

Suomi kohtaa MM-kotikisojen seuraavassa ottelussa Iso-Britannian perjantaina 20. toukokuuta kello 16:20. Lauantaina on vuorossa Itävalta ja tiistaina Tšekki, minkä jälkeen alkavat puolivälierät. Lisätietoa Leijonista ja kisoista löydät täältä, kun taas kisojen viralliset sivut löydät täältä. Voit seurata Leijonien MM-kisojen kulkua myös Leijonien ja Suomen jääkiekkoliiton virallisella Instagram-sivulla täällä.