Onko sinulla usein vilunväristyksiä, ja muilla on silti ihan lämmin? Oletko huomannut, että vaikka sinulla on villatakki päällä ja ehkä monta puseroa päällekkäin, toiset kulkevat ulkona vielä t-paidoissa ja kesäisissä topeissa?

Et ole varmasti ainoa vilukissa, mutta jos olet miettinyt, että mistä vilunväristyksesi johtuvat, Cosmopolitan -lehti on selvittänyt monta eri syytä siihen.

Hypotalamus on alue aivoissa, joka säätelee lämpötilaa. Se lähettää viestejä kehosi eri osiin, että onko esimerkiksi syytä hikoilla vai olla jäässä.

Hypotalamus säätelee myös hormonien vapautumista, ruokahalua, tunnereaktioita sekä seksuaalista käyttäytymistä. Koska se säätelee ruokahalua, säätelee se myös aineenvaihduntaa. Se on tärkeä osa kehon säätelyä, koska sen on toimittava hyvin kaloreiden polttamisen takia, joka luo lämpöä kehoosi.

Tutkimuksen mukaan naiset tarvitsevat yleensä enemmän lämpöasteita, jotta he tuntevat olonsa tarpeeksi lämpimäksi. Joten jo naiseus voi olla yksi syy siihen, miksi tunnet helposti vilunväreitä. Mutta siihen vaikuttaa myös elämäntapasi. Jos et harrasta liikuntaa tarpeeksi, sekin voi olla yksi syy. Säännöllinen liikunta tekee hyvää sydämellesi sekä keuhkoillesi, jotka toimittavat happea ja elintärkeitä ravintoaineita ympäri kehoasi, joten pysyt paremmin lämpimänä.

Myös unen puute voi olla syynä palelemiseen. Jos et nuku tarpeeksi, voi yksi sivuvaikutus olla paleleminen. Myös vitamiinien puute voi vaikuttaa palelemiseen. Siksi on hyvä pitää huoli, että saat tarpeeksi mm. rautaa ja B-vitamiinia. Näiden puutos voi tulla helposti, jos sinulla on runsaat kuukautiset.

Raudan puutos aiheuttaa monia muitakin oireita kuten väsymystä, kuivia hiuksia ja heikkoutta, joten silloin kannattaa mennä käymään lääkärissä, jos pelkkä paleleminen ei ole oireena. Mutta jos palelet selkeästi helpommin kuin muut, voisi silloin olla syytä keskustella lääkärin kanssa.

Lähde: Cosmopolitan