Vaistomaiselle silmien sulkemiselle suutelemisen yhteydessä on selitys.

Jokainen sulkee silmänsä suudellessa, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi näin on? Yleinen teoria on ollut, että näkö ei ole voinut tarkentaa niin lähelle kuin toisen ihmisen kasvot ovat.

Tutkijat ovat nyt kuitenkin torjuneet tämän teorian ja paljastaneet syyn silmien sulkemiselle. Telegraphin mukaan se johtuukin siitä, etteivät aivot pysty käsittelemään visuaalisen tiedon ja suutelemisen kosketusaistimuksen yhdistelmää.

Lontoon yliopistoon kuuluvan Royal Holloway -yliopiston psykologit osoittivat, että haastavien visuaalisten tehtävien suorittaminen vähentää ihmisten kykyä ymmärtää kosketusta.

Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance -julkaisussa ilmestynyt tutkimus väittää, että keskittyäkseen kosketusaistimukseen, ihmiset voivat vaistomaisesti sulkea silmänsä.

Sama ajatus pätee myös muihin kosketukseen liittyviin tilanteisiin, kuten sokeainkirjoituksen lukemiseen, tanssimiseen tai rakasteluun.

Telegraphin mukaan tutkimusta varten vapaaehtoisia pyydettiin tekemään joko helppoja tai vaikeita tehtäviä, joissa etsittiin kirjaimia, sekä reagoimaan samaan aikaan vasempaan tai oikeaan käteen annetun lyhyen värinän poissaoloon tai läsnäoloon.

Tutkimuksessa ilmeni, että herkkyys kosketusärsykkeelle vähentyi, kun vapaaehtoiset tekivät raskaampia visuaalisia etsimistehtäviä.

Telegraphin mukaan tutkimus voi myös selittää, miksi esimerkiksi saatat olla huomaatta puhelimesi värinän, kun etsit ihmisjoukosta ystäväsi kasvoja. Vaikutukset voivat olla kuitenkin vakavammat esimerkiksi autoa ajaessa.

”Esimerkiksi jotkut autot antavat nykyisin kosketushälytyksiä, kun auto alkaa ajautua kaistalta toiselle – tutkimuksemme viittaa, että kuskit epätodennäköisemmin huomaavat näitä, kun ovat vaativan visuaalisen tehtävän parissa, kuten etsivät opasteita kiireisessä liittymässä”, tutkija Sandra Murphy kommentoi.

Lähde: Telegraph