Gynekologiset vaivat jätetään usein huomioimatta siinä toivossa, että ne katoavat itsestään.

Moni myös kokee, että on liian kiireinen ehtiäkseen käydä lääkärissä alapäävaivojen takia. Joskus taas intiimiasioista keskusteleminen voi tuottaa hankaluutta, vaikka kyseessä olisikin asiaan perehtynyt lääkäri.

Alapäässä voi kuitenkin olla vaivoja, jotka voivat heikentää mm. seksin laatua. Kannattaa kuitenkin käydä lääkärissä, jos vaiva häiritsee tai et ole pystynyt hoitamaan vaivaa itsehoitolääkkeillä. Emättimen kipu voi johtua useista syistä, tässä yleisimmät aiheuttajat.

Vaihdevuodet
Monille naisille hormonimuutokset aiheuttavat oireita, joilla on valtava vaikutus sukupuolielämään, erityisesti libidon heikkenemistä, tuskalliselta tuntuvaa yhdyntää ja emättimen kuivuutta. Hormonimuutokset saavat aikaan sen, että emättimen kudokset ohenevat ja kuivuvat, ja tämä kuivuus puolestaan ​​voi lisätä kitkaa yhdynnän aikana. Emätin myös venyy vähemmän, mikä voi aiheuttaa kireyden tunteen.

Hormonien aiheuttamiin vaivoihin kannattaa kokeilla käsikaupasta ostettavia liukuvoiteita ja mahdollisesti lääkäriltä saatavia hormonikorvaushoitolääkkeitä.

Kipu ennen kuukautisia
On useita syitä, miksi emätin on kipeä ennen kuukautisia. Hormonit, jotka aiheuttavat kuukautiskipuja, tunnetaan prostaglandiineina. Ja vaikka nämä yleensä aiheuttavat kuukautiskramppeja, lantion hermot voivat myös siirtää kipua emättimeen tai reisiin. Kipua voi myös aiheuttaa nesteen kertyminen ja hormonien aikaansaama pH-arvon muutos.

Joskus turvaudutaan särkylääkkeisiin, jos kipu on sellaista joka alentaa toimintakykyä. Vaivaan voi myös käyttää mahdollisimman neutraaleja liuku- tai emätinvoiteita. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Hiivatulehdus
Hiivasienitulehdus voi liittyä mm. antibioottien käyttöön, raskauteen, diabetekseen, hormonimuutoksiin tai stressiin. Tulehdus aiheuttaa lievää tai voimakasta kutinaa ja paksua, valkoista kokkaremaista vuotoa. Punoitusta ja turvotusta voi myös esiintyä.

Ehkäisemiseksi voi kokeilla mm. luonnollisia hoitomuotoja, kuten emättimelle suunniteltuja probioottiaineita. Vaivan hoidoksi taas on olemassa monia itsehoitolääkkeitä, kuten puikkoja, voiteita ja kapseleita. Naiset, joilla hiivasieni on yleinen ja lääkärin toteama, ostavatkin tuotteet suoraan itse, mutta jos et ole aiemmin sairastanut hiivatulehdusta, on hyvä vaivaa käydä näyttämässä lääkärillä.

Virtsatulehdus
Virtsatulehdus voi aiheuttaa emättimen arkuutta sekä tyypillistä pistävää kipua virtsatessa ja kipua ja paineen tunnetta alapään ja vatsan seudulla. On tärkeää varmistaa, että virtsatulehdusta hoidetaan tehokkaasti, koska siitä voi kehittyä paljon vakavampia munuaisinfektioita, joilla on suuremmat komplikaatioiden riskit. Raskaus, yhdynnät, kuivuminen, vaihdevuodet ja ikä voivat kaikki altistaa virtsatulehduksille.

Ehkäisemiseksi kannattaa juoda paljon vettä. Virtatietulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla.

Emätintulehdukset
Emätintulehduksen aiheuttaa yleensä bakteerit, sienet tai virukset. Kivun lisäksi muita oireita ovat mm. muutokset valkovuodossa, kutina ja kirvely.

Emätintulehdusta hoidetaan yleensä aiheuttajan mukaan. Lääkärikäynti voi olla tässäkin kohtaa hyvin tarpeellinen, jos on epävarmuutta, mikä tulehduksen aiheuttaa.

Jaa tämä artikkeli myös kavereille, sillä siitä saattaa olla hyötyä, jos joku ystävistäsi kärsii intiimialueella esiintyvistä kivuista!

Lähde: Woman And Home