Nukutko öisin huonosti? Syy saattaa olla elintavoissasi.

Oletko miettinyt monena yönä, että miksi et saa nukuttua? Jotta saisit nukuttua, voit joutua tekemään sen eteen jotain. Nimittäin jos syy onkin terveydellinen syy, pitää sinun hoitaa syy ensin ennen kuin saat taas nukuttua. Tässä ei ole kyse sairauksista, vaan oikeastaan vaan elintavoista.

Kahdeksan huonoa elintapaa, jotka johtavat huonoihin uniin

Jos syy huonoille unille on elintapa, voit tehdä sille jotain. Katso mikä näistä alla olevista voisi olla sinun syysi ja mitä sille voi tehdä.

1. Syöt liikaa huonoja hiilihydraatteja.

Makeisia, kakkuja ja keksejä sekä muita huonoja hiilihydraatteja syömällä saa verensokerin nousemaan. Silloin kehossa vapautuu paljon insuliinia, joka vapauttaa samalla esimerkiksi adrenaliinia ja kortisolia. Ne häiritsevät unta. Tämän ongelman saa pois, kun vähentää huonojen hiilihydraattien syömistä.

2. Et syö tarpeeksi probioottia.

Eräässä tutkimuksessa oli mukana 38 tervettä osallistujaa. He käyttivät kuuden viikon ajan monikantaista probioottia, joka sisältää sekä Lactobacillus- että Bifidobacterium -bakteeria. Heillä havaittiin unen laadun ja mielialan paranemista sekä masennustilan, vihan ja väsymyksen vähenemistä.

3. Et tee itse fermentoituja ruokia.

Fermentoidut ruoat ovat hyvä hyödyllisten bakteerien lähde. Niitä ovat tavallinen jogurtti ja kefiiri, fermentoidut vihannekset, kuten hapankaali, kimchi tai suolakurkku, fermentoidut palkokasvit, kuten soijapaputuotteet esimerkiksi miso ja tofu, sekä fermentoitu tee, kuten kombucha. Niiden syöminen parantaa unta. Niitä kannattaa valmistaa itse, koska valmiissa tuotteissa niiden elävien orgasmien määrä on voinut vähentyä.

4. Et syö tarpeeksi prebiootteja.

Runsaasti prebioottia sisältäviä ruokia ovat mm. sipuli, valkosipuli, kaura ja hieman vihreät banaanit. Niissä olevat lyhytketjuiset rasvahapot vaikuttavat vuorokausirytmiin ja parantavat unta.

5. Huono unihygienia ja muut omat tavat.

Kannattaa mennä nukkumaan samaan aikaan joka ilta ja heräämään samaan aikaan joka aamu, käyttää himmeää valaistusta illalla ja nukkua mahdollisimman pimeässä. Myös sänkyvaatteiden kannattaa olla aina puhtaat. Kaikki tuo vaikuttaa unenlaatuun.

6. Kärsit ruuansulatusoireista.

Jos on mahaongelmia, esimerkiksi turvotusta, se vaikuttaa epäsuotuisasti myös uneen. Silloin kannattaa miettiä mitä pistää suuhunsa ja selvittää mistä mahaoireet johtuvat.

7. Et syö tarpeeksi vihanneksia.

Ihmisillä, jotka syövät paljon erilaisia ​​kasviperäisiä ruokia, on osoitettu olevan monipuolisempi suoliston mikrobiomi. Silloin unikin on laadukkaampaa.

8. Olet stressaantunut.

Stressi vaikuttaa uneen, kuten moneen muuhunkin elämänlaatuun. Ehkä jooga, meditaatio tai hengitysharjoitukset voisivat vähentää stressiäsi?

Lähde: Healthista