Ikääntyessä vartalon kyky käsitellä alkoholia muuttuu.

Jos krapulasi ovat muuttuneet ikävuosien karttuessa pahemmaksi ja aamuun asti jatkuneesta hauskasta illasta on vaikeampi toipua, et ole ainoa, jolle niin käy. Huffington Postin mukaan se ei ole edes biologisesta näkökulmasta yllätys: kun keho muuttuu ikääntyessä, sen kyky käsitellä alkoholia muuttuu myös.

”Kun olet nuori, sinulla on paljon plastisuutta siinä, miten reagoit asioihin, jotka ovat myrkyllisiä. Menetät osan siitä, kun sinusta tulee vanhempi”, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholismin johtaja George Koob kertoi.

Iän myötä myöhään venyneet illat alkoholia juoden voivat muuttua riskialttiimmaksi. Huffington Postin mukaan viime vuosina alkoholin haitallinen käyttö ja siitä riippuvuus ovat yli tuplaantuneet iäkköiden keskuudessa – eikä kroppa vain pysy mukana.

”Mikä oli ennen normaali määrä alkoholia, jonka pystyit juomaan ilman, että päihdyit liikaa, muuttuu. Koska (vanhemapana) elimistösi ei toimi yhtä hyvin, todennäköisesti kroppaasi päätyy korkeammat veren alkoholitasot kuin olisi, jos olisit paljon nuorempi”, Michiganin osavaltionyliopiston lääkeainaopin ja myrkkyopin professori James Galligan selitti.

Minkälaisia muutoksia kehosi reaktioissa alkoholiin sitten tapahtuu, kun et ole enää parikymppinen? Lue alta lisää.

Keho ei metaboloi alkoholia yhtä tehokkaasti vanhempana

Elements Behavioral Healthin johtavan lääkäri David Sackin mukaan alkoholi neutraloidaan kahden vaiheen prosessissa, mikä tapahtuu maksassa, kertoo Huffington Post.

”Alkoholi muunnetaan asetaldehydiksi, joka on vastuussa monista alkoholin negatiivisista vaikutuksista, kuten pääkivusta, ihon punoituksesta ja huimauksesta”, Sack sanoi.

Asetaldehydi muutetaan sitten etikkahapoksi, joka erittyy virtsaan. Galliganin mukaan tämä toimii hyvin nuoremmilla ihmisillä.

”Mutta kuten moni muukin asia, kun sinusta tulee vanhempi, asiat eivät toimi enää ihan samalla tavalla kuin ennen”, hän lisäsi.

”Kun ihmiset saavuttavat kuusikymppisiään ja seitsemänkymppisiään, alkoholia metaboloivat entsyymit eivät toimi yhtä hyvin”, Galligan selitti.

”Osa tästä voi johtua normaalista ikääntymisestä, mutta osa voi johtau sairaudesta”, Sack totesi.

”Kohtuudella alkoholia juovista runsaasti juoviin, he voivat vaurioittaa maksaansa. Heillä on muutoksia tehokkuudessa, jolla maksa käsittelee alkoholia”, hän jatkoi.

Huffington Postin mukaan tutkimus on paljastanut, että sekä aivot että maksa ovat herkempiä alkoholin myrkyllisyydelle iän myötä, vaikuttaen siihen, miten alkoholiin reagoi. Galligan huomautti, että vuorostaa se, mitä normaalisti nuorempana joit, vaikuttaa sinuun enemmän, kun ikäännyt.

Joukko elämäntapaan liittyviä tekijöitä vaikuttaa siihen, miten kroppasi käsittelee iän myötä alkoholia

Sackin mukaan yksi tekijä siinä, miten kehosi käsittelee alkoholia, on osuus kehon rasvasta.

”Alkoholia, toisin kuin muita päihteitä, jaetaan vain kehon niissä osissa, joissa on vettä. Joten jos sinulla on vähemmän vettä kehon rasvaan nähden, enemmän alkoholia pääsee elimiin”, Sack totesi.

Muut sairaudet voivat myös vaikuttaa alkoholin tehottomaan metaboloitumiseen. Sack huomautti, että C-hepatiitti esimerkiksi voi vaikuttaa maksan kykyyn poistaa alkoholia ja muita päihteitä.

Koobin mukaan silläkin voi olla suuri rooli siinä, miten käsittelet alkoholia, jos käytät enemmän lääkkeitä.

”Iäkkäillä on tapana ottaa paljon lääkkeitä ja jotkut niistä voivat vaikuttaa huonolla tavalla alkoholin kanssa”, Koob muistutti.

Kuinka pitkään olet juonut alkoholia elämäsi aikana voi myös vaikuttaa

Koobin mukaan jos koskaan joit alaikäisenä alkoholia, voi silläkin olla roolinsa siinä, miten kehosi metaboloi alkoholia. Huffington Postin mukaan alkoholin juominen alaikäisenä on jopa kytköksissä kognitiivisten toimintojen vajaatoimintaan.

”Liiallinen juominen voi vaikuttaa otsalohkoon, joka on aivojen osista hitammin kehittyvä ja miksi alaikäisten alkoholin juomista kehotetaan välttämään”, Koob kertoi.

Sack huomautti, että ajan mittaan runsas juominen itsessään voi vaikuttaa siihen, miten tulevaisuudessa käsittelee alkoholia.

”On olemassa ihmisiä, jotka alkoivat juoda parikymppisenä ja kolmekymppisenä ja nyt kuusikymppisenä heillä on taipumusta omata enemmän emotionaalisia ongelmia, kuten masennusta, juoda enemmän jatkuvasti ja enemmän hoitoa alkoholiin liittyviin ongelmiin”, Sack sanoi.

”Ja on heitä, jotka alkavat juoda vanhempana, kuten viisi- tai kuusikymppisenä, jotka ovat terveempiä ja heillä on vähemmän seurauksia”, hän jatkoi.

Huffington Postin mukaan vaikka terveyshyödyt, joita saa juomalla lasillisen tai pari punaviiniä, ovat nousseet otsikoihin, Sack totesi, että tutkimukset ovat monenkirjavat ja kohtuus on lopulta avainasemassa terveyden kannalta.

Yllättävää kyllä, yksi tutkimus on paljastanut, että krapulat eivät aina muutu pahemmaksi iän myötä, mutta se riippuu elämäntyylistä.

”Maksalla on paljon ylimääräistä kapasiteettia, jos et jatka sen vaurioittamista. Se on mahtava elin”, Sack muistutti sen tärkeydestä.

Lähde: Huffington Post