Miehisiä tai naisellisia aivoja ei ole olemassa – suurella osalla aivoissa piirteitä kummastakin

Ehkä tämä selittää, miksi olet koukussa sekä jääkiekkoon että Sinkkuelämää-sarjaan.

Ihmisissä on niin miehisiä kuin naisellisia piirteitä, joten miksipä aivot olisi poikkeus kokonaisuudessa? Eivätkä ne uuden tutkimuksen mukaan olekaan.

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan aivoja on mahdotonta laittaa joko miehiseen tai naiselliseen kategoriaan. Tutkimusta varten tutkijat perehtyivät yli 1 400 aivoihin.

”Aivot, joiden ominaisuudet ovat jatkuvasti miehisyys-naisellisuus jatkumon toisessa päässä, ovat harvinaisia”, tutkijat totesivat.

”Sen sijaan suurin osa aivoista koostuu ainutlaatuisesta ominaisuuksien mosaiikista”, tutkijat jatkoivat.

Vaikka eri aivojen alueet voivat näyttää mies- tai naispiirteitä, täysin miehiset tai naiselliset aivot ovat erittäin harvinaiset – 0 ja 8 prosentin välillä. Suurin osa aivoista onkin yhdistelmä kummankin piirteistä.

”Tuloksemme osoittavat, että ihmisaivoja ei voi laittaa kahteen tiettyyn kategoriaan”, tutkimuksessa todettiin.

Newserin mukaan tutkijat veivät tutkimuksensa vielä pidemmälle perehtyen täysin miehisten tai naisellisten ajatusten ja käyttäytymisen yleisyyteen. Tutkijat tulivat samaan lopputulokseen kuin aivojen kohdalla.

Esimerkiksi korkeakouluopiskelijoille tehdyn kyselyn perusteella vain 1,2 prosentilla on täysin miehiset tai naiselliset mielenkiinnon kohteet. Kyselyyn liittyi 10 todella sukupuolistereotypioihin liittyvää aktiviteettia.

”Ei ole järkeä puhua miehisestä luonteesta tai naisellisesta luonteesta. Ei ole olemassa ihmistä, jolla on kaikki miehiset ominaisuudet ja toista, jolla on kaikki naiselliset ominaisuudet. Tai jos heitä on, he ovat todella harvassa löytää”, päätutkija Daphna Joel sanoi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Newser