Maito, siivous, uutiset ja Salkkarit – näitä asioita suomalaiset pitävät kaikkein arkisimpana

Haastattelututkimuksella selvitettiin, mitä asioita suomalaiset pitävät kaikkein arkisimpana.

Suomalaisen arjen arkkityyppi on maitoa ja leipää iltauutisten äärellä. Näin ainakin voi päätellä leipomoyhtiö Vaasan teettämän haastattelututkimuksen tuloksista.

Vaasan selvitti, mitä asioita suomalaiset pitävät kaikkein arkisimpana. Listauksessa kärkisijoille nousivat maito, leipä, uutiset ja Salatut elämät, eli Salkkarit.

Arkisin askare on ylivoimaisesti siivous. Toiselle sijalle sijoittui tiskaus, jonka jälkeen ruoanlaitto, imurointi ja kotityöt yleisesti kuuluvat suomalaisten turvalliseen perusarkeen.

Suomalaisille selvästi arkisin elintarvike on maito ja toisena tulee leipä. Vaasanin tiedotteen mukaan mitä varttuneemmasta vastaajajoukosta on kyse, sitä enemmän heidän joukossaan on niitä, jotka pitävät leipää kaikkein arkisimpana.

Maidon ja leivän jälkeen seuraaville sijoille nousevat kaurapuuro, peruna ja jauheliha.

”Yhteiskunnan muutoksissa kautta aikojen suomalaisen ruokapöydän vahvimpia tukijalkoja ovat olleet maito ja leipä. Ne ovat edelleen oleellinen osa suomalaisten elämää ja nykyistä arkea”, Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins kertoo tiedotteessa.

”Leivän päälle on helppo rakentaa juhlallinen ja maittava ateria. Ruokaisat klassikkoleivät ovat nyt tekemässä paluuta suomalaisiin ravintoloihin, ja pian ne löytyvät kotikeittiöidenkin ruokalistoilta”, hän jatkaa.

Arkisimmaksi televisio-ohjelmaksi haastattelututkimuksessa paljastui jokailtaiset uutiset ja arkisten viihdeohjelmien kulmakivi sen sijaan on Salatut elämät. Myös Emmerdale sekä Aamu-TV saivat mainintoja osuudestaan kuluttajien jokapäiväisessä arjessa.

Arkisinta suomalaista artistia kysyttäessä eniten mainintoja keräsin Katri Helena. Vaasanin tiedotteen mukaan iskelmälegendan jälkeen muusikkojen arkisuuslistalla nousevat suomalaisen musiikkitaivaan ja radiosoittolistojen kestotähdet Juha Tapio, Arttu Wiskari, Kaija Koo, Matti ja Teppo sekä Kari Tapio.

Jos kaipaa pakoa arjesta, onnistuu se suomalaisten mukaan helpoiten musiikin ja lukemisen avulla. Myös liikunta on lomailua ja matkustamista suositumpi tapa piristää arkea.

Vaasan teetti haastattelututkimuksen tammikuussa ja siihen vastasi noin 200 henkilöä.