Lumiukkojen rakentaminen on hauskaa talvipuuhaa.

Suomen Latu on haastanut suomalaiset lumiukkotalkoisiin. Neljännen kerran järjestettävän Ulkona kuin lumiukko -kampanjan tavoitteena on saada suomalaiset nauttimaan ulkoilusta ja samalla ilahduttamaan ihmisiä.

Kampanja on alkanut 17. helmikuuta ja kestää 14. maaliskuuta saakka. Tänä aikana suomalaiset on haastettu rakentamaan vähintään 10 000 lumiukoa ja merkitsemään ne Suomen Ladun sivuilta löytyvään laskuriin.

”Mikäs sen parempaa hiihtolomatekemistä kuin rakentaa lumiukkoja omaan tai vaikka paikallisen senioritalon pihaan ilahduttamaan iäkkäitä asukkaita”, Suomen Ladun tapahtumasuunnittelija Saija Suominen vinkkaa.

Viime vuonna kampanjan aikana laskuriin kirjattiin 4 873 lumiukkoa ja lumiukkoisimmaksi kunnaksi kruunattiin Nivala, joka päihitti loppukirillään toiseksi tulleen Kuopion. Asukaslukuun suhteutettuna eniten lumiukkoja sekä -akkoja tehtiin viime vuonna Muoniossa.

Huoli talvien tulevaisuudesta

Lumiukot kuuluvat talveen ja ne viestivät aina jotain positiivisuudesta sekä ilosta, Suomen Latu muistuttaa sivuillaan.

”Lumiukkojen rakentaminen on myös liikuntaa parhaimmillaan: hauskaa, aktivoivaa ja samalla tulee ulkoiltua – ihan huomaamattaan”, kampanjasivulla kerrotaan.

Kampanjan yhteydessä Suomen Latu haluaa nostaa esiin huolen talvien tulevaisuudesta: Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä- ja Länsi-Suomessa lumiset päivät saattavat vähetä jopa puoleen nykyisestä tällä vuosisadalla. Ilmaston lämmetessä Suomen lumipeite jää ohuemmaksi ja luminen vuodenaika lyhenee.

Muistutuksena: sää on ilmakehän hetkellinen tila tietyssä paikassa tiettynä ajankohtana, kun taas ilmasto on tilastollinen käsite ja tarkoittaa jonkin alueen säätä ja sen muutoksia pitkän ajan kuluessa. Eli vaikka pakkanen nyt paukkuu ja lunta riittää, on ilmastokriisi silti niin Suomea kuin muuta maailmaa koskettava uhka.

Pakkaslumestakin voi tehdä lumiukkoja

Pakkasen paukkuessa voi mietityttää, miten lumiukkojen teko onnistuu, kun ulkona oleva lumi ei ole kosteaa ja paakkuuntuvaa.

”Moni ei tiedä, että pakkaslumestakin voi tehdä vähintään yhtä hienoja lumiukkoja kuin nuoskalumesta”, Suominen kertoo.

Suomen Latu onkin julkaissut lyhyen ohjevideon, jolla annetaan vinkit lumiukon tekoon pakkaslumesta. Ulkona kuin lumiukko -kampanjan sivulta löydät lisää vinkkejä, ja kampanjan aikana Suomen Latu jakaa myös vinkkejä muun muassa tekniikkaan ja lumiukkojen koristeluun.

Suomen Ladun sivuilla olevassa karttapalvelussa voi ilmoittaa vain rakennettujen lumiukkojen määrän, joten lumiukkokuvat Suomen Latu toivoo jaettavan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #UlkonaKuinLumiukko. Voit lukea kaikista osallistumistavoista lisää täällä.

Katso alla olevalta videolta ohjeet, miten lumiukko rakennetaan pakkaslumesta ja lähde sinäkin sen jälkeen lumiukkotalkoisiin!

Näin rakennat lumiukon pakkaslumesta from Suomen Latu on Vimeo.