Jos on löytänyt itselleen mieluisen matkakohteen, jonne on suhteellisen halpa ja helppo lähteä, voi olla hankalaa enää matkustaa minnekään muualle.

Matkailu kuitenkin avartaa enemmän, jos vaihtaa kohdetta silloin tällöin. Matkaopaskirjoja julkaiseva Lonely Planet onkin sopivasti laatinut listan eurooppalaisista matkakohteista, joissa jokaisen pitäisi käydä mahdollisimman pian.

10. Le Havre, Ranska

Pohjois-Ranskan Normandiassa sijaitseva satamakaupunki on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 2005. Kaupunki tuhottiin lähes kokonaan sodassa, mutta belgialainen arkkitehti rakennutti sen kokonaan uudelleen.

Le Havre on nykyään moderni kaupunki, jossa on impressionistinen galleria sekä kirkko, johon kuuluu värjätystä lasista tehty torni. Lisäksi Le Havresta löytyy kukkulan päällä sijaitsevia puutarhoja ja kauniita merimaisemia.

9. Pafos, Kypros

Pafoksella on kaksi puolta: se on täydellinen rantalomakohde ja toisaalta oivallinen niille, jotka nauttivat muinaisesta historiasta.

Pafoksen vanhassa keskustassa Ktimassa voi käydä tutustumassa keskiaikaisiin kylpylöihin ja katakombeihin, arkeologisiin kaivauksiin.

8. Moldova

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva pieni Moldova on maalaismatkailua ja viiniä rakastavien kasvavassa suosiossa.

7. Pohjois-Saksa

Pohjoisessa Saksassa on paljon jokia, järviä ja merenrantoja sekä rantoja kaikkialla. Matkusta esimerkiksi Hampuriin, Kölniin tai Düsseldorfiin.

6. Alentejo, Portugali

Alentejo on Portugalin suurin alue: se kattaa kolmanneksen maasta. Alueelta löytyy kuivia, kullanhohtoisia tasankoja, aaltoilevia rinteitä sekä loputtomasti viiniköynnöksiä.

Alueella voi myös nauttia perinteisestä portugalilaisesta ruokakulttuurista, johon kuuluu porsaanlihaa, riistaa, viiniä, mereneläviä ja leipää.

5. Leeds, Iso-Britannia

Leedsissä on hienoja taidegallerioita, varastorakennuksiin tehtyjä klubeja sekä baareja.

Leeds myös sijaitsee keskellä kaunista Yorkshiren maaseutua, jonka maisemista pääsee nauttimaan minuuttien päässä kaupungin keskustasta.

4. Pohjoinen Montenegro

Pohjois-Montenegrosta löytyy vuoria, kuvankauniita kyliä ja metsiä sekä uskomattoman jyrkkiä teitä.

3. Galicia, Espanja

Jos pidät meren antimista, Galicia on matkakohde sinulle. Kaupungeissa, kuten Santiagossa, La Corunassa ja Vigossa, on tarjolla runsaasti mustekalaa, turskaa ja simpukoita.

Lisäksi Santiago de Compostellassa voi ihailla yksiä upeimmista keskiaikaisista rakennuksista samalla, kun kävelee pitkin mukulakivikatuja ja kuuntelee perinteistä musiikkia.

2. Gotlanti, Ruotsi

Gotlanti on Itämeren suurin saari, ja arkeologit uskovat sen historian ulottuvan jopa 8 000 vuoden päähän. Pääkaupungin Visbyn ulkopuolella on pääasiassa maaseutua, mistä löytyy syrjäisiä pikkukyliä, niittyjä ja rantoja.

1. Zagreb, Kroatia

Kroatian pääkaupungistä löydät kaikkea, mitä kaupunkilomalta haluat: kulttuuria, taidetta, musiikkia ja ruokaa. Kaupunki tunnetaan ulkoilustaan, sillä talvisin siellä hiihdetään ja kesäisin uidaan.

Lähde: Metro