Herääminen keskellä yötä ikävää, varsinkin, jos syynä ei ole univaikeudet, vaan vessahätä.

Yölliseen vessassa käymisen tarpeeseen voi liittyä monia syitä, kuten esimerkiksi se, että joit illalla nestettä liikaa. Satunnaisesta vessassa käymisen tarpeesta yöllä ei tarvitse olla huolissaan, mutta jos alat usein herätä vähintään kaksi kertaa yöllä vessaan, kannattaa asiasta keskustella terveydenhoitoalan ammattilaisten kanssa.

Keksi-iän ylittäneillä yöllisen virtsaamistarpeen lisääntyminen voi johtua vaivasta, nimeltä nokturia, eli yövirtsaisuus. Osa nokturiatapaukista johtuu yöllinen polyuria-oireyhtymästä, jossa virtsaamisen vuorokausirytmi kääntyy siten, että yli puolet virtsamäärästä erittyykin yöaikaan. Lisäksi virtsatieinfektio voi merkki nokturiasta.

Vakavammassa tapauksessa nokturian syyksi voi paljastua vakava sairaus, kuten jokin keskushermoston häiriö, esimerkiksi aivokasvain. Uniapnea, virtsarakon syöpä, eturauhasvaivat, diabetes ja lisäksi muut sydän- ja verisuonisairaudet, voivat myös aiheuttaa nokturiaa.

Oli kyse sitten lievemmästä tai vakavammasta syystä tihentyneen yövirtsaamisen taustalla, kannattaa syy aina selvittää, sillä virtsaamistarpeille nouseminen joka yö, voi olla vakava haitta myös mielenterveydelle.

Heräsitkö taas yöllä vessaan? Jaa, jos joku tuttavistasi kärsii samasta vaivasta!

Lue myös: Jos sinulla on tämä yöllinen oire, tarkastuta maksasi välittömästi!

Lähteet: Bets Life, Duodecim