Joulun aikaan liittyy erilaisia vaaratekijöitä kissoille ja koirille.

Joulun alla kodit täyttyvät kynttilöistä, joulukukista, koristeista ja lahjapaketeista ja jouluna pöydät notkuvat erilaisia, herkullisia jouluruokia. Lemmikille näistä voi kuitenkin aiheutua vaaratilanteita.

Alle on listattu seikkoja, joihin kiinnittää huomiota joulun aikaan, jotta joulunvietto sujuu turvallisesti myös lemmikin kannalta.

Tarkkana kasvien kanssa

Vaikka kauniit joulukasvit luovat jouluista tunnelmaa, voi osa niistä olla kissalle vaarallisia. Agria Eläinvakuutuksen mukaan tietyt joulukasvit ovat kissoille myrkyllisiä tai ne sisältävät ärsyttävää maitiaisnestettä.

Kasvien aiheuttamat myrkytykset ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu toisinaan; pahimmillaan myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen. Jos kissasi on erityisen utelias ja maistelee mielellään kaikkea uutta ja kiinnostavaa, kannattaa ostaa vain kissalle vaarattomia tai muovisia joulukasveja.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan liljakasvit ovat erityisen vaarallisia kissoille ja niistä pahimpia ovat Lilium-sukuiset kasvit. Sekä itse kasvi että sen erittämä maitiaisneste ovat kissoille vaarallisia ja pienikin maistiainen voi aiheuttaa vatsavaivoja ja pahimmillaan hengenvaarallisia munuaisvaurioita.

Joulukasvit kuten joulutähti, misteli ja rautatammi voivat ärsyttää muun muassa kissan ruoansulatuskanavan limakalvoja. Alla vielä erikseen listattuna joulukasvit, jotka voivat aiheuttaa kissalle myrkytyksen oireita:

  • Liljakasvit
  • Jouluruusu
  • Hyasintti
  • Joulutähti
  • Misteli
  • Rautatammi
  • Amaryllis
  • Väriherneet

Koiralle sopimattomat jouluruoat

Jouluruoka on tärkeä osa suomalaista joulunviettoa ja perheen koirakin haluaisi varmasti maistiaisen jouluherkuista. Osa joulupöydän antimista on kuitenkin koiralle sopimattomia ja voi aiheuttaa vatsavaivoja tai myrkytyksen.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan koiralle sopimattomia jouluruokia ovat tumma suklaa, suolainen ja rasvainen joulukinkku, taikina, pähkinät, rusinat ja sipuili. Koiralla kannattaakin antaa mieluiten vain koirille tarkoitettuja herkkupaloja jouluruokien maistiaisten sijaan.

Alla tarkemmin eri syötävien haitoista:

Suklaa

Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä teobromiinia ja tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia ja on siksi koiralle vaarallisin. Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen koira, joka painaa 10 kg, voi saada myrkytyksen oireita syötyään noin 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta kinkku sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Kinkun ympärillä oleva verkko puolestaan voi syötynä aiheuttaa koiralle suolistotukoksen. Myöskään sian luut eivät ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita. Älä siis anna koiralle jämäluita vaan ainoastaan koirille sopivia puruluita. Varmistaaksesi, että koira ei pääse kinkkuun käsiksi anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa ja huolehdi, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita lautasilta tai roskiksesta.

Taikinat, pähkinät ja rusinat

Erilaiset taikinat eivät ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Koiran vatsa ei kestä myöskään pähkinöitä, sillä se ei pysty pilkkomaan niitä. Glögin kanssa tarjottavat rusinat voivat myös aiheuttaa koiralle vatsavaivoja.

Viisi vinkkiä turvalliseen jouluun koiran kanssa

  1. Jos koira syö jotain sopimatonta, tarkkaile koiran vointia ja ota tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat: heikentynyt yleisvointi, oksentelu, tärinä, pidätysongelmat, vatsakivut sekä lisääntynyt syljentuotanto ja janontunne.
  2. Hemmottele koiraasi joulupyhinä ihmisten jouluruokien sijaan koirille tarkoitetuilla herkuilla ja puruluilla.
  3. Jos koira on perso ruoalle, säilytä kaikki ruoat ja ruokien jämät koiran ulottumattomissa äläkä päästä koiraa keittiöön kokkailun aikana.
  4. Myös joulukasvit kuten jouluruusu, amaryllis, joulutähti, hyasintti ja misteli voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen oireita, jos koira maistelee niitä tai niiden lehtiä.
  5. Opasta myös jouluvieraille (erityisesti pienille lapsille) mitä koiralle saa ja ei saa syöttää.

Joulun vaarat kissoille

Joulukasvien lisäksi myös kynttilät, paketointitarvikkeet ja lahjanarut, joulukuusi sekä joulukuusen koristeet voivat aiheuttaa vaaroja kissoille.

Kynttilät

Palavaa kynttilää tutkivan kissan viiksikarvat tai turkki voivat syttyä palamaan ja aiheuttaa kissalle palovammoja. Kissa voi myös kaataa tai pudottaa kynttilän ja aiheuttaa tulipalon kotona. Kynttilät tulisi aina sijoittaa kissan ulottumattomiin eikä jättää palavaa kynttilää valvomatta. Agria Eläinvakuutuksen mukaan kissatalouteen turvallisin kynttilä on paristo- tai sähkökäyttöinen kynttilä.

Paketointitarvikkeet ja lahjanarut

Kissa saattaa mielellään leikkiä ja pureskella joulukorttien ja -pakettien koristeluun tarkoitettuja tarvikkeita kuten kimalletta, vanua, lankaa ja lahjanarua. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa haavoja kissan suuhun tai jumittua kissan ruoansulatuselimistöön. Agria Eläinvakuutuksen mukaan pahimmillaan nielty esine tulee poistaa kissan ruoansulatuskanavasta leikkauksen avulla. Kerää siis tarvikkeet aina käytön jälkeen pois kissan ulottuvilta.

Joulukuusi

Kissa saattaa yrittää kiivetä joulukuusen vartta pitkin tai hypätä kuuseen, mikä voi aiheuttaa kuusen kaatumisen ja kissan loukkaantumisen. Jos kissalla on tapana kiipeillä kuusessa tai yrittää hypätä siihen, joulukuuselle kannattaa hankkia painava ja tukeva kuusenjalka, jotta se ei kaadu yhtä helposti. Joulukuusi kannattaa myös sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta kissa ei pysty hyppäämään kuuseen. Agria Eläinvakuutuksen mukaan hyvä tapa pitää kissa pois kuusen luota on ripustaa kuuseen tai sen alle jotain kissalle epämiellyttävää hajua, jotta kissa pysyttelee poissa kuusesta. Kissat eivät yleensä pidä sitrustuoksuista eli voit käyttää karkottimena esimerkiksi jouluisia appelsiineja tai sitruunamehua.

Joulukuusen koristeet

Joulukoristeet voivat aiheuttaa kissalle haavoja tai suolisto-ongelmia. Lasiset joulupallot voivat kissan leikkiessä irrota ja särkyä aiheuttaen kissalle haavoja esimerkiksi tassuihin. Agria Eläinvakuutuksen mukaan jos kissa pureskelee koristeita, ne voivat jumittua kissan nieluun tai suolistoon. Suosi siis mahdollisimman kestäviä koristeita, joita kissa ei voi särkeä tai syödä. Kallisarvoisimmat koristeet kannattaa ripustaa kissan ulottumattomiin. Lisäksi kissaa kannattaa viihdyttää omilla, sallituilla leluilla, jotta kuusen koristeet eivät ole yhtä houkuttelevia leikkikaluja.

Turvallista joulun aikaa!

Lähde: Agria Eläinvakuutus