Seksuaalinen ahdistelu ja hyväkskäyttö ovat olleet tapetilla muun muassa #MeToo-liikkeen myötä. Tuoreen kyselyn valossa tehtävää on kuitenkin vielä paljon etenkin työpaikoilla.

Harris Pollin toteuttama kyselytutkimus paljasti, että lähes neljännes miehistä (23%) ympäri maailman ajattelee, että on joskus tai aina hyväksyttävää, että työnantaja odottaa saavansa seksi työntekijältä, kertoo Huffington Post.

CARE-järjestön tilaaman kyselyn tulokset julkaistiin viime viikolla kansainvälisenä naistenpäivänä. Kyselyyn osallistui 9 408 aikuista Australiasta, Ecuadorista, Egyptistä, Etelä-Afrikasta, Intiasta, Iso-Britanniasta, Vietnamista sekä Yhdysvalloista.

”Odotus seksin harrastamisesta työnantajan kanssa – se ei ole toimenkuva, se on seksuaalista hyväksikäyttöä”, CARE:n johtaja Michelle Nunn sanoi tiedotteessa.

”Se kertoo globaalista häirinnän ja hyväksikäytön epidemiasta työpaikoillamme”, hän lisäsi.

Huffington Postin mukaan seksuaalinen häirintä työpaikoilla ei ole edes laitonta lähes kolmasosassa maailmaa.

”Jos tiedämme nyt, kuinka vaikeaa on tuottajan tuolilla Los Angelesissa, kuvitelle miten vaikeaa on esimeriksi paikassa, kuten Bangladeshissa tehdastyössä”, Nunn sanoi Fortunelle.

Kyselyn mukaan 32 prosenttia naisista ja 21 prosenttia miehistä sanoi kokeneensa seksuaalista häirintää tai hyväksikäyttöä töihin liittyen. Intiassa kolmannes vastaajista koki, että on joskus tai aina hyväksyttävää vihellellä (catcalling) työkaverille.

Fortunen mukaan kyselystä ilmeni, että Ecuadroissa 21 prosenttia 18-24-vuotiaista on sitä mieltä, että on ihan okei suudella työkaveria työpaikan juhlissa ilman lupaa. Tämän lisäksi Iso-Britanniassa 35 prosenttia 25-35-vuotiaista uskoi, että on joskus tai aina hyväksyttävää puristaa työkaveria takamuksesta vitsillä.

Täysin negatiivisia kyselyn tulokset eivät kuitenkaan olleet: noin 65 prosentti kyselyyn osallistuneista naisista sanoi uskovansa, että #MeToo-liikkeellä on positiivinen vaikutus omassa maassaan. Egyptiä lukuun ottamatta jokaisessa osallistujamaassa yli puolet aikuisista sanoi tuoreiden Hollywoodin ahdisteluskandaalien johtavan parempaan käytökseen työpaikoilla eri aloilla.

Huffington Postin mukaan CARE on lanseerannut vastauksena kyselyn tuloksille adressin saadakseen YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestö ILO:n luomaan uudet säännökset liittyen vapauteen väkivallasta työpaikoilla. CARE myös julkaisi uuden hashtagin seksuaaliseen häirintään liittyvää keskustelua varten, #ThisIsNotWorking.

Lähde: Huffington Post, Fortune