Kauniiden maisemien ja uusien kokemusten perässä ei välttämättä tarvitse lähteä kauas.

Reissua suunnitellessa monet etsivät kohdetta kaukaa kotimaan rajojen ulkopuolelta, mutta läheltäkin löytyy vallan mainioita matkakohteita. Lähimatkailusta onkin nopeasti muodostumassa kasvava trendi, jota vauhdittavat ympäristötietoisuus ja naapurimaiden kehittyvät matkailumahdollisuudet.

Kun lähtee lomalle lähelle, saa lyhyestäkin lomasta paljon irti, koska matkustamisesta säästyy aikaa. Lento- ja hotellihakukone momondo.filistasi kuusi mielenkiintoista lähikohdetta sekä viisi upaa kotimaista luontokohdetta, joista löytyy omansa niin kaupungin melskeeseen taukoa kaipaavalle kuin kovan luokan erämaavaeltajalle.

Kuusi tämän hetken mielenkiintoisinta lähimatkakohdetta

 • Tartto

Tartto on sivistynyt ja monipuolinen yliopistokaupunki. Viron toiseksi suurin kaupunki on tunnettu runsaasta tapahtumatarjonnastaan. Kaupungin verrattain edullinen hintataso tekee siitä täydellisen matkakohteen esimerkiksi viikonlopun irtiottoon. Tartolle on ominaista kylpylät, mukulakivikadut, söpöt jokilaivat, vehreät puistot sekä vanhat pastellinsävyiset puutalokorttelit. Illan tullen Tartosta löytyy jokaiselle jotakin – kaupunki osaa olla tunnelmallinen, romanttinen, rauhallinen tai villi.

 • Ahvenanmaa

Tämä on aurinkoinen ja lapsiystävällinen aktiivikohde. Saaren nähtävyydet on helppo ottaa haltuun, koska siellä on helppo liikkua saaren pienen koon ansiosta. Ahvenanmaa on kuin tehty pyöräilyyn, mutta jos se ei innosta, voi saarta kiertää helposti myös autolla tai paikasliikennettä käyttäen. Ahvenanmaan Eckerö on yksi Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja aurinkotunneissa mitattuna. Lisäksi saaristo on erinomainen kohde lapsiperheille, sillä sieltä löytyy jännittäviä kohteita ja nähtävyyksiä kaiken ikäisille.

 • Helsinki

Suomen pääkaupunki on panostanut turismiin jo pidemmän aikaa. Merellisessä kaupungissa on helppo liikkua julkisilla liikennevälineillä ja saatavilla on myös kaupunkipyöriä. Helsingissä on paljon tekemistä ja nähtävää vierailijoille niin läheltä kuin kaukaa. Kaupungissa puhaltaa aina virkistävä merituuli ja merellisistä maisemista pääsee nauttimaan helposti keskustasta lähtevillä lautoilla. Kulttuurin ja taiteen puolesta Helsingin tarjonta on kehittnyt myös valtavasti viime vuosina.

 • Pohjois-Norja

Henkeäsalpaavan kauniit maisemat vuorineen ja vuonoineen, kalastajakylineen ja saaristoineen tulevat parhaiten esiin autoillessa. Kiemurtelevat tiet halkovat upeita maisemia ja tarjoavat parhaat näkymät vuorenhuipuilta ja reitit ihanimpiin pikkukyliin. Usein automatkan päätepisteenä on Lofootit. Siellä meri, koskematon luonto ja lauha ilmasto mahdollistavat lomailun ympäri vuoden. Tekemistäkin riittää: päivät voi viettää vaelluksilla tai luontoretkillä tai esimerkiksi kalastaen tai valassafarilla. Jos mielii aalloille, on sekin mahdollista ja Lofootteja pidetään parhaana paikkana pohjoiseen surffaukseen.

 • Pietari

Kaupunkiloma Pietarissa sopii etenkin herkkusuille ja pidennetty viikonloppu on juuri sopiva aika sukeltaakseen kaupungin tunnelmaan. Kaupungin historiallisen loiston lisäksi houkuttimena on herkullinen ruokakulttuuri. Borssikeittoa, blinejä, pelmeneitä, piirakoita, suolakurkkuja, kaaliruokia, smetanaa… – venäläinen ruoka on lohturuokien kirkasta kärkeä.

 • Tukholma

Miltä kuulostaisi kylpyläloma kuninkaallisessa kaupungissa? Hyvinvointi on ruotsalaisille tärkeää ja sitä ilmentää maan rikas kylpyläkulttuuri. Pelkästään Tukholman kylpylät tekevät vaikutuksen määrällään ja lisää spa-helmiä löytyy Tukholman saaristosta. Tukholmasta löytyy useasti maailman parhaaksi rankattu täyden palvelun kylpylä, Grand Hôtelin Nordic Spa & Fitness.

Viisi upeaa luontokohdetta Suomessa

 • Hossa

Erämaan rauhaa rakastavalle sopii matka Hossan kansallispuistoon, jonka maisemat ovat kaikkein upeimmat kanootista käsin. Suomussalmella sijaitseva kansallispuisto on Suomen uusin kansallispuisto, mutta siellä pääsee kulkemaan samoja mystisiä reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat peräti 10 000 vuotta sitten. Merkittyjä reittejä on 90 kilometrin verran.

 • Paraisten ulkosaaristo

Raikkaan merituulen ystävälle Turun saariston viisi pittoreskia saarta, Berghamn, Nötö, Aspö, Jurmo ja Utö, ovat kuin toisesta maailmasta. Saarilla seisoo muutama torppa, mutta muuten maisemaa hallitsee henkeäsalpaava saaristoluonto. Saarijoukosta tunnetuin on Utö, Suomen eteläisin asuttu saari. Se tunnetaan luonnostaan, jota on kuvailtu Suomen kauneimmaksi.

 • Hetta-Pallas

Tämä on vaeltajan valinta ja vaellusreitti on kaikkein koreimmillaan ruskan aikaan syksyllä. Muonion ja Enontekiön kuntien alueilla sijaitseva vaellusreitti on 55 kilometrin pituinen ja himovaeltajan nappivalinta. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sanoinkuvaamattoman kaunis reitti kulkee läpi tuntureiden ja kurujen. Vaeltaja voi kylpyä Lapin hehkuvassa auringossa, koska tunturissa ei ole korkeita puita varjostamassa. Talvella reitti on mainiota hiihtomaastoa.

 • Porkkalanniemi

Vain tunnin päässä Helsingistä sijaitseva Porkkalanniemi on niemi Suomenlahden kapeimmassa kohdassa Kirkkonummella. Se onkin oiva pakopaikka etenkin kaupunkilaisille. Paikka tunnetaan monipuolisesta luonnostaan ja siellä voi kokea yhdellä niin saaristo-, meri-, kosteiko kuin erämaamaisemankin. Virkistysaluekokonaisuuteen kuuluu myös Träskön ja Järvön saaret, matkaveneilijöiden etappi Stora Brändö sekä hylkypuisto. Sukellusalueella voi ihastella merenpohjassa lepääviä hylkyjä, joita on tiettävästi ainakin 59.

 • Mustilan Arboretum

Kouvolassa sijaitsevassa Arboretum Mustilassa on Suomen vanhin ja suurin puulajipuisto. Lisäksi se on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä arboretumeista. Sen ensimmäiset istutukset tehtiin vuonna 1902 ja nyt 120 hehtaarin puistometsässä kasvaa 100 havupuulajia, noin 200 lehtipuulajia sekä satoja erilaisia pensaita ja perennoja. Mustila tunnetaan atsaleoistaan ja lumoavista havupuumetsiköistä, mutta kuuluisin sen kohteista on Alppiruusulaakso, joka syntyi puutarhataiteen kokeilualueeksi.

Mikä kohteista on eniten sinun makuun? Kerro siitä kommenteissa!