Suomalaisilta löytyy myös halukkuutta vähentää sähkönkulutustaan.

Suurin osa suomalaisista on valmiita ilmastotekoihin, selviää Vattenfallin tilaamasta kyselystä. Kyselyyn vastanneista yli 90 prosenttia kertoi olevansa valmis ilmastotekoihin.

Kyselyn mukaan suomalaisilta löytyy eniten halukkuutta pakkausten ja muovikassien käytön vähentämiseen (70%). Ylipäänsä muovin käytön vähentäminen nähdään helppona ilmastotekona ja yli puolet (57%) suomalaisista ovatkin valmiita vähentämään muovituotteita arjessaan ja lisäämään sen sijaan orgaanisten materiaalien käyttöä.

Kolmanneksi ilmastoteoksi nousee kyselyn mukaan sähkönkulutuksen vähentäminen. 53 prosenttia suomalaisista on kyselyn mukaan valmiita vähentämään sähkönkulutustaan.

”Sähkönkulutuksen vähentämisellä on suora vaikutus sähköntuotannon aiheuttamiin päästöihin. Jokainen voi vähentää sähkönkulutustaan mukavuudesta tinkimättä”, Vattenfallin tuoteasiantuntija Lauri Mattelmäki kertoo tiedotteessa.

Sähkön vuosikulutusta pienemmäksi

Mattelmäen mukaan sähkönkulutuksen puolittaminen on mahdollista. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa voidaan päästä 25 000 kilowattitunnin vuosikulutuksesta 12 500 kilowattituntiin, kun huolehtii esimerkiksi ilmalämpöpumpun oikeasta käytöstä ja ilmanvaihdon säädöistä, säästää lämmintä vettä sekä tunnistaa piilokulutuskohteita ja muistaa sammuttaa tarpeettomat laitteet.

Mattelmäki kerto, että kerrostalossa rahallinen säästövaikutus on pienempi, sillä kulutus on pienempää omakotitaloon verrattuna.

”Tästä huolimatta säästää voi esimerkiksi viihde-elektroniikasta ja tietotekniikasta, myös esimerkiksi lattialämmitys ja huoneistokohtainen ilmanvaihto on hyvä huomioida”, hän kertoo.

”Ilmastoteot konkretisoituvat arjen valinnoilla”

Suurin osuus elämäntavan hiilijalanjäljestä muodostuu Suomessa liikkumisesta ja asumisesta. Asuminen ja siihen liittyvä energiankäyttö tuottavat noin kolmasosan suomalaisen vuotuisesta hiilijalanjäljestä.

Sähkön osuus asumisen hiilijalanjäljestä on kolmasosa. Vattenfallin kyselyyn vastanneista kolme neljästä (74%) pitää tärkeänä sitä, että sähkönmyyjä myy fossiilivapaasti tuotettua sähköä.

”Fossiilivapaan sähkön ostaminen on helppo ilmastoteko. Ylipäätään ilmastoteot konkretisoituvat arjen valinnoilla, kuten esimerkiksi ostamalla ekologisesti tuotettuja hyödykkeitä, kulkemalla töihin pyörällä auton sijaan tai lentämällä vähemmän”, Mattelmäki sanoo.

Vattenfallin kyselyssä selvitettiin suomalaisten näkemyksiä sähkön käytöstä ja ostamisesta. Kyselyn toteutti YouGov Finland ja siihen vastasi yli tuhat täysi-ikäistä suomalaista – vastaajajoukko edustaa suomalaista aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.