Muistatko minkä ikäinen olit, kun kuukautisesi alkoivat? Se ikä vaikuttaa suuresti moneen naisen elämässä tapahtuvaan asiaan.

Oxfordin yliopiston tutkijat tutkivat yli vuosikymmenen ajan, miten kuukautiskierto vaikuttaa naisen yleiseen terveyteen. Siinä saatiin selville, että kuukautisten alkamisiällä on paljon merkitystä naisen elämään.

Jos kuukautiset alkavat jo nuorella iällä eli ennen kuin nainen on 12-vuotias, on hän alttiimpi monille terveysongelmille, kuten sydänsairauksille ja rintasyövälle. Sekin saatiin selville, että ylipainolla ja kuukautisten alkamisajalla on yhteys. Jos tyttö on ylipainoinen, alkavat hänen kuukautisensa aiemmin kuin normaalipainoisten tai laihojen, joilla ikä on yleensä lähempänä kolmeatoista vuotta kuin alle kahtatoista.

Vaikka kuukautisten alkamisikään voi silti olla vaikea vaikuttaa, voidaan tehdä monia asioita, jotta rintasyövän ja sydänsairauksien riskit vähenisivät. Sen voi tehdä esimerkiksi vähentämällä alkoholin käyttöä, lopettamalla tupakoinnin, lisäämällä liikuntaa ja elämällä muutenkin terveellisesti.

Tutkimuksessa todettiin myös, että myöhäinen vaihdevuosien käynnistymisikä lisää rintasyöpäriskiä, koska kuukautiset liittyvät naishormoneihin, jotka taas lisäävät rintasyövän riskiä.

Täten vaihdevuosien alkaminen voikin olla ihan hyvä uutinen?

Lähde: Yourtango