Monet vaihtavat sokerin keinotekoisiin makeutusaineisiin yrittäessään syödä terveellisemmin.

Valitettavasti keinotekoiset makeutusaineet eivät ole välttämättä yhtä turvallisia kuin luullaan, varsinkin jos niitä käytetään säännöllisesti. Niillä makeutetut juomat aiheuttavat samanlaisia terveysriskejä, kuin sokerilla makeutetut. Eivätkä ne todennäköisesti auta siinäkään, jos haluaa estää diabeteksen syntymisen. Tässä alla on monta hyvää syytä jättää myös keinotekoiset makeutusaineet vähälle.

Monta syytä vähentää myös keinotekoisten makeutusaineiden kuluttamista

Keinotekoiset makeutusaineet muuttavat makuhermoja, joka lisää nälkää ja sokerin himoa. Niillä saadaan kuitenkin tyydytettyä sokerinomaista nautintoa huonommin kuin sokeria sisältävillä syötävillä ja juotavilla, joten seurauksena voi olla se, ett päädytään syömään sen jälkeen enemmän kaloreita sisältäviä elintarvikkeita, jotta olo tuntuisi hyvältä.

Vaikka kyseessä ei ole sokeri, voivat ne silti vaikuttaa pitkällä aikavälillä myös verensokeriin ja insuliinipitoisuuksiin. Esimerkiksi sukraloosi aktivoi makean maun reseptorit aiheuttaen insuliinipiikkejä. Asesulfaamikalium voi nostaa insuliinitasoja jopa 210 %. Aspartaamilla ei näytä olevan tällaista vaikutusta. Sorbitoli, ksylitoli ja muut sokerialkoholit voivat myös nostaa sokeritasoja.

Monien tutkimusten mukaan keinotekoiset makeutusaineet aiheuttavat terveysriskejä. Kuten monien muidenkin asioiden kohdalla, kun niitä käyttää kohtuullisesti, eivät ne ole niin vaarallisia. Muista myös, että voit aina yrittää tyydyttää sokerinhimosi esimerkiksi hedelmillä, stevialla ja muilla luonnollisilla vaihtoehdoilla sokerille.

Lähde: The List