Krapulasi ei ole samanlainen nelikymppisenä kuin se oli parikymppisenä.

Alkoholijuomien nauttiminen on osa monen elämää opiskelijabileistä häihin ja illanistujaisiin työkavereiden tai ystävien kesken. Humalan huuruista iltaa seuraa usein krapula seuraavana aamuna.

Toisilla kankkunen on lievä ja menee nopeasti ohi, toisilla kaamea; he voivat pahoin koko päivän ja päänsärky ei meinaa loppua millään. Sitten on vielä ne kaikki muut muodot – jokaiselle omanlaisensa ja nekin voivat vielä muuttua.

Krapulan tulo ei ehkä muutu, mutta sen tyyli ja siitä toipuminen muuttuvat, kun ikää tulee lisää. Alle onkin kuvailtu, miten krapulat muuttuvat 20-, 30- ja 40-vuotiaana.

Parikymppisenä:

Edellisenä iltana oli opiskelijabileet ja olet nukkunut vain muutaman tunnin. Pääsi tuntuu halkeavan, mutta lähdet silti etsimään jotain rasvaista, halpaa ja nopeasti saatavaa ruokaa. Tilaat lähigrilliltä valtavan hampurilasen ja pakotat itsesi syömään sen joko veden, limsan tai loiventavan oluen kera. Ruoka ja neste tekevät tehtävänsä ja käytät lopun energiasi tärkeiden asioiden tekemiseen – eli siis katsot loppupäivän lempisarjaasi.

Kolmekymppisenä:

Joka paikkaan sattuu, voit pahoin ja mollaat itseäsi, koska tiedät huonon olosi olevan täysin oma vikasi. Juot hieman kivennäisvettä, laitat pipon päähän ja aurinkolasit silmille ja lähdet kauppaan hakemaan jotain helpposti nieltävää syötävää, jos kotoa ei sellaista löydy. Olosi ei ole niin paha, joten päätät kokeilla hieman liikkua ja menet joogatunnille, mutta jätät sen kesken. Kotimatkalla haet kiinalaista ruokaa ja nukahdat aikaisin illalla, mikä vain kruunaa koko päiväsi.

Nelikymppisenä:

Herättyäsi olet varma, että olet joutunut bussin runtelemaksi. Mieleesi palautuu muistikuva yöltä, kun ehdotat ystävillesi, että juodaan vielä yhdet. Lähdet brunssille miehesi kanssa nauttimaan jotain pienimuotoista, mutta rasvaista syötävää – tai vaihtoehtoisesti vietätte kotibrunssia. Syötyäsi päätät kaipaavasi vähän hemmottelua, kuten hieronnan tai jotain hyvää herkkua syötäväksi. Sinua koko päivän vaivanneen jomotuksen myötä vannot, ettet enää koskaan vietä samanlaista iltaa kuin krapulan aiheuttanut ilta oli ja ainakin kuukauden olet juhlimatta yhtä ankarasti – ankarat juhlat siis tarkoittavat, että ilta alkoi parilla lasillisella viiniä ennen päivällistä.

Lähde: Women’s Health