Alkoholin juomisen lopettamisella on monenlaisia hyötyjä, joita alkaa tapahtua heti lopettamisen jälkeen.

Kesäloman aikana alkoholin käyttö voi ryöstäytyä käsistä, kun lämpimät kelit houkuttelevat suuntaamaan terassille ja kesän viikonloput täyttyvät erilaisista juhlista ja tapahtumista. Liiallisen alkoholin nauttimisen vaarat ovat hyvin tiedossa, ja jatkuva alkoholin nauttiminen voi vaikuttaa vakavasti terveyteen ilman, että sitä itse tiedostaa.

Zone-dieetin luonut tohtori Barry Sears on varoittanut liiallisen alkoholin juomisen haitoista, joihin Daily Mailin mukaan voi sisältyä niin vakavia elintulehduksia kuin pysyvää vahinkoa dna:han. Onneksi vartalo voi toipua nopeastikin monista alkoholin juomisen negatiivisista vaikutuksista, jos korkin laittaa kiinni edes joksikin aikaa.

Australiassa ihmisiä kannustetaan viettämään tipaton heinäkuu vuonna 2008 perustetun Dry July -haasteen avulla, millä samalla kerätään varoja hyväntekeväisyyteen syöpätukijärjestöille. Tästä innostuneena Daily Mailin FEMAIL-osio esitti aikajanan hyödyistä, joista voi nauttia, kun pitää tauon alkoholin käytöstä – tai lopettaa sen kokonaan.

Tunnin jälkeen

Vain tunti sen jälkeen, kun korkin on laittanut kiinni, keho menee puhdistustilaan, jotta verenkierto puhdistuu ja alkoholimyrkytystä ei pääse tapahtumaan.

12-24 tunnin jälkeen

Tänä aikana täydellinen detoksifikaatiota alkaa ja verensokeri tasoittuu.

”Se riippuu siitä, miten paljon olet juonut”, ravitsemusterapeutti Jessica Spendlove sanoi.

”Voimme prosessoida vain tietyn verran alkoholia tunnissa, mikä on karkeasti yksi perusjuoma per tunti”, hän jatkoi.

”Monet eivät tiedosta sitä, että kun juot alkoholia, kehosi ei pysty pilkkomaan ruokaakaan. Koska se ei voi metaboloida, vartalo varastoi syömisesi rasvana”, Spendlove totesi.

Ravitsemusterapeutti Jenny Championin mukaan tässä vaiheessa on tärkeä antaa keholle polttoaineeksi ravitsevia hedelmiä ja vihanneksia.

72 tunnin jälkeen

Tässä vaiheessa vartalosi on Daily Mailin mukaan häätänyt kaikki viipyilevätkin krapulaoireet. Champion totesi, että tässä vaiheessa pitäisi tuntea olonsa jälleen täysin normaaliksi. Spendlove sen sijaan lisäsi, että yöunien laadun pitäisi asteittan parantua, sillä tärkeää REM-unta saa nyt enemmän, mikä on olennaista yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Viikon jälkeen

Kun on pysynyt erossa alkoholista viikon ajan, pitäisi yöt mennä syvemmässä unessa. Iho myös alkaa saada kirkkaampaa sävyä ja alkoholin pahentamat ihosairaudet, kuten ekseema ja ruusufinni voivat alkaa parantua.

”Saatat myös alkaa huomata yleistä parannusta mielialassa ja mielen selkeydessä, keskittymisessä ja kyvyssä lähteä liikkeelle aamulla”, Spendlove sanoi.

Kahdesta viikosta kuukautta myöhemmin

Ravitsemusterapeutti Chloe McLeodin mukaan oltua kaksi viikkoa ilman alkoholia, voi silloin huomata muutosta vaatekokojen suhteen.

”Monet ihmiset alkavat huomata vyötärönsä kaventuvan ja jopa kuukauden loppuun mennessä se on muuttunut yhteä vaatekokoa pienemmäksi, riippuen siitä, kuinka paljon alkoholia nautittiin aiemmin”, hän kertoi.

Champion lisäsi, että vain 14 päivän jälkeen maksan rasvan määrä vähenee 15 prosentilla.

”Maksa on mahtava elin, joka pystyy elvyttämään jopa 80 prosenttia olemassaolevasta vahingosta”, Spendlove sanoi kollegaansa myötäillen.

Hän myös lisäsi, että ihon, hiusten ja kynsien laadun pitäisi selvästi olla vahvempi tässä vaiheessa.

Vuotta myöhemmin

Jos alkoholista on pysynyt erossa 12 kuukautta, voi silloin Championin mukaan odottaa laihtuneensa keskimäärin jopa kuusi kiloa. Daily Mailin mukaan samalla kroonisten sairauksien, kuten rinta-, maksa- ja suusyövän, riski vähenee.

”Kun ylität yhden perusjuoman tunnissa, asetat itsesi alttiiksi suuremmalle riskille sydänsairaudelle sekä alttiimmaksi saamaan enemmän energiaa huonoista ruokavalinnoista, joka johtaa painonnousuun ja pitkäaikaisiin terveyshaittoihin”, Spendlove muistutti.

Lähde: Daily Mail