Taannoin illanvietossa eräs mies antoi minulle oman Tinder-profiilinsa hetkeksi käyttöön. Hän kertoi haluavansa naisnäkökulmaa potentiaalisten kumppaneiden etsintään.

Puhelimen ruudulle putkahtelikin upeita naisia toinen toisensa jälkeen. Koska kyseisen sovelluksen ideaan ei ilmeisesti kuulu aivan kaikkien ehdokkaiden jatkoon päästäminen, piti välillä sipaista vasemmallekin eli hylätä sovelluksen ehdottama henkilö.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun jouduin jollain tavalla jaottelemaan ihmisiä ja vieläpä heidän ulkonäkönsä perusteella. Touhu tuntui hieman kyseenalaiselta, aivan kuin olisi tehnyt toisen puolesta talokauppoja käymättä edes talossa sisällä. Myöhemmin analysoidessani pyyhkäisyjen suuntaa huomasin, että ruudulla ollut iloinen ilme johdatti oman sormeni mitä todennäköisimmin oikealle eli tykkäämään henkilöstä. Tämä taas sallisi heidän tutustumisensa sovelluksen välityksellä, mikäli myös nainen tykkäisi miehen kuvasta.

Mediassa suomalaismiesten ihannenaisiksi kipuavat äänestys toisensa jälkeen he, joiden imago on positiivinen ja iloinen. Asia on pantu merkille myös tieteen saralla. Kanadassa sijaitsevan Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijoiden mukaan naisen onnellinen ilme vetää miehiä puoleensa kaikkein tehokkaimmin.

Hymyllä ja naurulla on todettu kasvojen kaunistuksen lisäksi olevan mielenkiintoisia vaikutuksia mieleemme ja kehoomme. Ne lisäävät todistettavasti endorfiinia eli mielihyvää tuottavaa hormonia elimistössämme, mutta sen sijaan vähentävät stressihormoni kortisolin määrää. Lisäksi hymyily lisää valkosolujen tuotantoa, mikä vahvistaa vastustuskykyämme.

Muistan jo lapsuudesta hammaslääkärin seinällä olleen muistutuksen, jossa suupielten alaspäin saamiseksi kerrottiin tarvittavan kymmeniä kasvojen pieniä lihaksia, kun taas leveään hymyyn tarvittiin vain muutamia. Fysiologiset seikat ovat siis tehneet hymyilystä meille mahdollisimman helppoa ja jopa vastasyntyneillä on kyky tuottaa hymyä.

Naiset – itseni mukaan lukien – antavat toisinaan ulkoisten epätäydellisyyksien heikentää itsevarmuuttamme. Todellisuudessa kuitenkin ilosta tuikkivat silmät, leveä hymy ja hyvä asenne vievät heittämällä huomion niiltä asioilta, joita itse huolehdimme ulkonäössämme liikaa ja joihin vastapuoli ei luultavasti kiinnitä mitään huomiota.

On totta, ettei elämä ole aina ruusuilla tanssimista ja siihen mahtuu päiviä, joista ei paljoa aihetta hymyyn löydy. Tekohymyn kasvoille virittäminen saattaa kuulostaa järjettömältä, mutta itse asiassa sen on huomattu aiheuttavan samanlaisia reaktioita aivoissamme kuin aito hymykin. Väkisin kasvoille väännetty virne muuttuu myös helposti oikeaksi hymyksi.

Positiivisuus lisää positiivisuutta ja hyvä asenne tarttuu. Elämästä kannattaa aina yrittää löytää puolet, joista iloita ja olla kiitollinen. Sosiaalisessa mediassa lanseerattiin hetki sitten haaste, joka kehotti osallistujiaan olemaan valittamatta mistään yhden päivän ajan. Kehitysideoihin sekä kiitollisuuden ja ilon aiheisiin keskittyminen tekee päivistä positiivisia ja hedelmällisiä. Pariutumisen lisäksi hymy ja positiivisuus siivittävät jopa pidempään elämään.

Olemme taipuvaisia tavoittelemaan iloa tuottavien asioiden lisäksi myös iloa ja onnellisuutta lisäävää seuraa, johon hymy toimii kuin kutsukorttina. Mitä tulee alussa kertomaani Tinder-kokeiluun, jäi mahdollisten ”matchien” käsittely tietenkin miehelle itselleen. Toivottavasti hänestä tuli syypää jonkun ruudulla vilahtaneen neitokaisen tuleviin hymyihin.