Kyselytutkimuksella selvitettiin suhtautumista vanhemmuuteen.

Vanhemmuudessa on omat haasteensa ja huolensa, mutta naiset ovat itsevarmempia vanhemman roolissaan kuin miehet, paljastaa tuore kyselytutkimus. The Independentin mukaan YouGov Omnibusin kyselyssä ilmeni, että kolmannes naisista mieltää olevansa parempi vanhempi kuin kumppaninsa ja miehistä kolmannes on tästä samaa mieltä.

Kyselytutkimukseen osallistui yli tuhat heteroseksuaali- ja samaa sukupuolta olevaa vanhempaa, joilla oli alle 18-vuotiaita lapsia. Noin puolet kyselyyn osallistuneista vanhemmista (54% miehistä, 53% naisista) sanoi, että kummatkin osapuolet ovat yhtä hyviä vanhempina, mutta 34 prosenttia naisista myönsi kokevansa olevansa kumppaniaan parempi ja 32 prosenttia miehistä ajatteli olevansa kumppaniaan huonompi vanhempi.

The Independentin mukaan vastaavasti vain kuusi prosenttia naisista koki kumppaninsa olevan parempi vanhemman tehtävissä. Samainen määrä miehistä kertoi kyselyssä ajattelevansa, että on itse parempi vanhempi kuin kumppaninsa.

Kyselytutkimus myös nosti esiin sen, miten paljon vanhemmat huolehtivat siitä, kuinka hyvin kasvattavat lapsiaan. Yli kaksi kolmesta sanoi murehtivansa tätä joko ”todella usein” tai ”melko usein”.

Huolista huolimatta suurin osa vanhemmista (55%) mielsi olevansa hyvä vanhempi, kun taas 13 prosenttia sanoi olevansa erinomainen vanhempi. Vain kaksi prosenttia osallistujista paljasti ajattelevansa, että on huono vanhempi ja tilastollinen nolla prosenttia ajatteli olevansa kauhea vanhempi.

The Independentin mukaan kyselytutkimus paljasti, että isät murehtivat epätodennäköisemmin kuin äidit. Itsensä erinomaiseksi määritelleistä isistä 56 prosenttia huolehti todella tai melko usein verrattuna 60 prosenttiin erinomaisista äideistä.

Tästä eteenpäin ero kasvaa, sillä 62 prosenttia hyvistä isistä murehtii, kun taas hyvistä äideistä niin tekee 78 prosenttia. Itsensä keskiverto vanhemmaksi määritelleiden kohdalla murehtimista ja huolehtimista teki 62 prosenttia isistä ja 87 prosenttia äideistä, The Independent kertoo.

”Monet äidit huomaavat ottavansa asiat hoitaakseen kotona ja tuntevat sen johdosta olevansa enemmän vastuussa (ja huolissaan); joistakin isistä tulee avustajia vanhemmuudessa tasavertaisen kumppanin sijaan ja voivat menettää varmuutta omiin kykyihinsä”, The Fatherhood Instituten edustaja Jeremy Davies kommentoi The Independentille.

”Jos antaisimme kaikille uusille isille suojattua aikaa huolehtia vauvoistaan yksin, äidit ja isät todennäköisemmin oppisivat vanhemmuuden taitoja ja strategioita samaa tahtia ja sen myötä tuntisivat olevansa yhtä osaavia”, hän jatkoi.

YouGov Omnibus UK:ta johtavan Ben Glanvillen mukaan lapsen kasvattaminen usein täyttää odottavat vanhemmat huolella ja kyselytutkimus osoitaa, että suurin osa vanhemmista usein murehtii, miten he pärjäävät.

”Nämä tuntemukset vaikuttavat olevan olennainen osa vanhemmuutta, mutta kuitenkin suurin osa vanhemmista on luottavainen, että tekee hyvää työtä murheistaan huolimatta”, Glanville totesi.

”Isät vaikuttavat äitejä rennommilta ja tämä voi osaltaan olla syy, miksi monet heistä myöntävät ajattelevansa, että heidän kumppaninsa on parempi vanhempi kuin he itse”, hän lisäsi.

Vanhemmuusvalmentaja Sue Atkins muistutti siitä, että on tärkeä, että vanhemmat tekevät töitä yhdessä ja kumpikin tarjoaa jotain erilaista, mutta ei välttämättä parempaa, rooleihinsa.

”Kyse on samankaltaisista arvoista ja niiden välittämisestä eteenpäin lapsille, työskentelyä tiiminä”, Atkins kertoi The Independentille.

The Positive Parenting Projectin Anita Clearen mukaan kyselytutkimuksen tulokset heijastavat sitä sosiohistoriallista todellisuutta, että äideillä on edelleen taipumus käyttää enemmän aikaa lastenhoitoon kuin isillä.

”Ei ole mitään luontaista syytä, miksi toisen sukupuolen pitäisi olla ’parempi’ vanhempana kuin toisen. Pohjimmilttaan olemme hyviä siinä, mitä harjoittelemme. Oppimalla kiinnittämään huomiota lapseen, lukemaan heidän signaalejaan ja vaikuttamaan heidän käytökseensä ovat asioita, joita opimme kokeilemma jotakin, tekemällä väärin ja heijastamalla miten erilaiset strategiat toimivat. Jos isillä on vähemmän aikaa lasten kanssa, heillä on vähemmän mahdollisuuksia hioa taitojaan vanhempana”, Cleare sanoi.

Clearen mukaan hyvä vanhemmuus on pohjimmiltaan turvallisia rajoja kera rakkauden ja kiltteyden.

”Ollakseen tyytyväinen itseensä vanhempana meidän täytyy oppia olemaan sinut sen kanssa, että minä tahansa päivänä emme tiedä, teimmekö oikean päätöksen tai sanoimmeko oikean asian. Ja se on okei”, Cleare päätti.

Lähde: The Independent