Talvella on mahdollista nauttia lumisista maisemista myös moottorikelkan kyydissä.

Moottorikelkkailu on kasvattanut suosiotaan. Traficomin tilastojen mukaan moottorikelkkakanta on kasvanut Suomessa viidessä vuodessa 20 prosenttia, kertoo Pohjola Vakuutus.

Kelkkailun suosion kasvu näkyy myös lisääntyneinä onnettomuuksina: kelkkakannan kasvun myötä myös kelkkailuonnettomuudet kasvoivat viime vuonna. Moottorikelkkakausi on kuumimmillaan helmi-maaliskuussa, jolloin Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan sattuu myös eniten kelkkailuun liittyviä vahinkoja.

Yleisimpiä kelkkailuonnettomuuksia ovt yhteenajot ja muut törmäykset esimerkiksi toisen ajoneuvon tai puun kanssa. Pohjola Vakuutuksen mukaan valitettavan usein tapahtuu myös henkilövahinkoja, joiden määrä kasvoi viime vuonan 23 prosenttia verrattuna vuoteen 2020.

Moottorikelkkaillessa onkin syytä pitää turvallisuus mielessä. Pohjola Vakuutus listasi turvallisen ajamisen vinkit moottorikelkkailuun:

  • Moottorikelkalla saa ajaa vain 15 vuotta täyttänyt. Virallisilla moottorikelkkareiteillä tai erityistapauksissa tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla on oltava vähintään T-luokan ajokortti. Ajokortti ja rekisteriote täytyy olla aina mukana maastossa.
  • Kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa myös teiden ulkopuolisilla alueilla, kuten pihatiellä, pellolla, metsässä ja jääalueilla ajettaessa.
  • Maanomistajien tai -haltijan erityislupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä ja jääpeitteisillä vesialueilla liikuttaessa.
  • Suurin sallittu nopeus reiteillä ja maastossa maa-alueilla on 60 km/h.
  • Pukeudu lämpimästi, suosi kerrospukeutumista, varmista kypärän ja lasien yhteensopivuus. Kelkkailijoilla paleltuu tyypillisimmin nenän, otsan, poskipään ja leuan alueet.
  • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä kelkkailun aikana, sillä nestehukka vaikuttaa paleltumien lisääntymiseen.
  • Noudata erityistä varovaisuutta jäällä ajettaessa. Pidä naskalit mukanasi.
  • Tarkastushuolto kannattaa tehdä aina ennen ajokauden aloitusta. Säilytyksen aikana ajamattomana olleeseen kelkkaan on saattanut syntyä teknisiä ongelmia.
  • Mikäli kelkan omistajalla on ylläpidosta epäselvyyttä, valmistajilta löytyy ohjekirjat myös vanhempiin kelkkoihin.