Tutkimus selvitti, miten eri vuodenajat saattavat vaikuttaa aivoihin.

Onko sinulla vaikeuksia keskittyä talvella tai temppuileeko muistisi keväisin? Jos näin on, voi syynä olla vuodenajat ja niiden vaikutus aivoihisi.

Pienen tutkimuksen mukaan vuodenajoilla voi olla vaikutusta siihen, miten aivosi toimivat. Tutkimusta varten osallistujat tekivät tehtäviä, jotka liittyivät jatkuvaan huomioon ja muistiin, ja tutkijat seurasivat heidän aivotoimintansa toiminnallisen magneettikuvauksen avulla.

Tutkimus toistettiin samojen osallistujien kanssa eri aikoihin vuodesta, jotta tutkijat saivat mitattua muutokset eri vuodenaikoina. Tutkimuksen mukaan osallistujien suorituksessa ei tapahtunut juuri muutoksia tutkimusaikana.

Aivotoiminnoissa sen sijaan oli eroavaisuuksia eri vuodenaikoina; aivotoiminta jatkuvaa huomiota vaativien tehtävien kohdalla oli huipussaan kesällä ja laski talvella ja muistin kohdalla eniten aktiivisuutta oli syksyllä ja vähiten keväällä.

Liègen yliopiston tutkimusta varten 28 tervettä, nuorta osallistujaa olivat laboratoriossa 4,5 päivää. Heillä ei ollut laboratoriossa tietoja valosta, kellonajasta eikä heillä ollut kontaktia ulkomaailmaan.

Osallistujat pitivät normaalia unirytmiä ennen tutkimusta, mutta laboratoriossa he kävivät läpi unenpuutteen ja siitä toipumisen syklejä.

Tutkimuksella on rajoitteensa, koska kyse on pienestä ja alustavasta tutkimuksesta, joka osoitti yhteyden aivojen ja vuodenaikojen välillä, mutta ei syytä kytkökselle.

Tutkimus ilmestyi Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa ja voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: Cosmopolitan