Lähes puolet suomalaisista liputtaa seksikkään katseen puolesta, mutta naisilla ja miehillä seksikkäimpien ominaisuuksien kärkikahinoissa kilpailevat varsin erilaiset asiat.

Joka kolmas suomalainen arvioi säännöllisesti muiden ihmisten seksikkyyttä. Tämä ilmenee Kaalimato.comin tuoreesta kyselytutkimuksesta, jolla selvitettiin mitä ominaisuuksia suomalaiset pitävät seksikkäänä.

Suomalaisten mielestä kolme seksikkäintä ominaisuutta ihmisessä ovat katse (45%), hymy (39%) sekä luotettavuus. Katse vetoaa selvästi paremmin naisiin kuin miehiin (51% vs. 38% miehistä), kun taas miehet pitävät hymyä seksikkäimpänä ominaisuutena (42% vs. 36% naisista).

Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan syy hymyn ja katseen kärkipaikkoihin on hyvin luonnollinen.

”Hymystä välittyy ystävällisyyttä, empaattisuutta ja positiivista elämän asennetta, ja katseesta puolestaan läsnäoloa, yhteyttä ja turvallisuutta. Kaikki nämä asiat ovat tärkeitä ihmisten välisessä kanssakäymisessä ja siksi ne ovat yleismaailmallisesti vetovoimaa ja kiinnostusta herättäviä ominaisuuksia”, hän kertoo tiedotteessa.

Suomalaiset eivät syty stereotypioista

Varallisuutta, menestystä, kapinahenkisyyttä ja vaikutusvaltaista asemaa on pidetty stereotyyppisesti vetovoimaa herättävinä tekijöinä, mutta suomalaiset syttyvät toisenlaisista ominaisuuksita. Suomalaisiin naisiin vetoaa katseen jälkeen etenkin luotettavuus (44%), läsnäolo (43%), huumorintaju (41%) ja itsevarmuus (37%).

Kaalimadon mukaan vajaa kolmannes naisista (31%) pitää myös uskollisuutta seksikkäänä ja yli neljännes syttyy äänestä (27%). Vain alle 10 prosenttia naisista pitää vetovoimaisena ominaisuutena suloisuutta, joka toimiikin todennäköisemmin miehiin (39%).

Noin kolmannes miehistä (31%) mainitsi luotettavuuden seksikkääksi ja lähes joka neljäs mies (24%) arvioi omaa silmää miellyttävän tyylin seksikkääksi.

”Naiset hakevat yleensä miehiä monimutkaisempia merkityksiä kiinnostuessaan toisesta henkilöstä, joten pelkät ulkoiset ominaisuudet eivät välttämättä riitä herättämään naisen kiinnostusta. Tutkimustulokset kertovat ennen kaikkea tämän hetkisestä arvomaailman muutoksesta, jossa parisuhdetta ylläpitävät syvemmät arvot, kuten pysyvyys ja luotettavuus, ovat yhä ihaillumpia ominaisuuksia toisessa ihmisessä”, Lavikaien sanoo.

”Nykypäivänä naiset tulevat myös toimeen omillaan, joten kumppaniehdokkaan varakkuus ei merkitse naisille samalla tavalla kuin joskus ennen”, hän jatkaa.

Naisten mielestä nämä ominaisuudet tekevät ihmisestä seksikkään:

Katse 51 %
Luotettavuus 44 %
Läsnäolo 43 %
Huumorintaju 41 %
Itsevarmuus 37 %
Hymy 36 %
Uskollisuus 31 %

Miesten mielestä nämä ominaisuudet tekevät ihmisestä seksikkään:

Hymy 42 %
Suloisuus 39 %
Katse 38 %
Luotettavuus 31 %
Tyyli 24 %

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin kansalaispaneelissa toukokuussa 2019 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.