Toiset ramppaavat vaa’alla joka päivä tai viikoittain, mutta jotkut eivät ole nähneet puntarin lukemia vuosikausiin.

Onko säännöllisestä punnitsemisesta oikeasti hyötyä? Tähän on saatu nyt asiantuntijoiden vastaus, jossa selvisi myös, kuinka usein puntarilla kannattaisi käydä. Jos on ylipainoinen, oli vastaus kyllä: punnitseminen säännöllisesti kannattaa, jos on aikomus laihtua.

Tämä takia tutkimusten mukaan säännöllinen vaa’alla käynti kannattaa

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että itsensä punnitseminen on edullinen keino, joka voi auttaa laihtumisessa ja sopivan painon ylläpidossa erityisesti miehillä.

Eräässä tutkimuksessa käytettiin puntaria ainoana keinona yrittää laihtua. Puolta tutkimuksessa mukava olevista ihmisistä kehotettiin punnitsemaan itseään päivittäin ja he saivat palautetta painonsa muutoksesta kahden vuoden ajan. Toista puoliskoa ei pyydetty punnitsemaan itseään päivittäin, vaan sitten kun testiaika oli ohi. Miehet, jotka olivat punninneet itsensä päivittäin, olivat laihtuneet. Naiset taas eivät eivätkä ne naiset sekä miehet, jotka eivät olleet punninneet itseään päivittäin.

Kuinka usein puntarilla pitäisi käydä?

Tutkimuksessa havaittiin, että painonpudotuksessa ei ollut eroa heidän välillään, jotka punnitsivat itseään päivittäin verrattuna heihin, jotka punnitsivat itsensä viikoittain. Joten kerran viikossa punnitsemisen pitäisi riittää. Jokaisen kannattaa muistaa, että pelkkä säännöllinen punnitseminen ei ole siltikään hyvä keino laihtua. Laihtumiseen tarvitaan yleensä paljon muutakin.

Voiko säännöllisestä punnitsemisesta olla jotain haittaa?

Säännöllistä punnitsemista ei suositella nuorille. Tutkimusten mukaan se ei auta painonhallinnassa ja se voi vaikuttaa nuorten, etenkin tyttöjen, mielenterveyteen negatiivisesti.

Joillekin itsensä punnitseminen voi olla avain painonpudotuksessa tai normaalipainon ylläpitämisessä, kun taas toisille se voi olla vahingollista. Ota huomioon elämänvaiheesi, terveydentilasi ja henkinen hyvinvointisi päättäessäsi, kannattaisiko sinun punnita itsesi säännöllisesti.

Lähde: The Conversation