Kun on kuuma ilma, nestevajaus oireita alkaa tulla aika nopeasti. Tänään on luvattu monelle suomalaiselle paikkakunnalle hellettä, joten vettä tulisi juoda sen mukaisesti.

Naisten hyvinvointiin keskittyvä Healthista on selvittänyt, että miten nestevajauksen voi havaita, jotta sen tajuaa olevan oireilun syynä. Tohtori Naomi Newman-Beinart on kertonut sivustolle, milloin vettä kannattaisi juoda enemmän. Moni juo hänen kertomansa mukaan ihan liian vähän vettä. Vedenjuontia ei kannattaisi korvata kahvilla, teellä tai sokeria sisältävillä juomilla. Kahvi ja tee ovat diureetteja, joten ne tuottavat virtsaa nopeammin kuin muut juomat. Sokerijuomat taas eivät tee hampaille hyvää, nostavat painoa eivätkä ole monella muullakaan tavalla meille hyväksi.

Vesijohtovesi on meille lähes ilmaista, mutta jos sitä ei ole lähellä saatavilla, pidä mukanasi vesipulloa. Jos vesi ei jostakin syystä maistu, Newman-Beinart ehdottaa juomaan hiilihappovettä, koska se on silti terveellisempi vaihtoehto kuin monet muut juomat. Kun et ole juonut tarpeeksi, se voi aiheuttaa sinulle lukuisia oireita, joista tärkeimmät viisi esitellään tässä alla.

1. Päänsärkyä

Kun juodaan riittävästi, on sen osoitettu parantavan lievää päänsärkyä.

2. Keskittymisvaikeuksia

Jo pieni nestepuutos voi vaikuttaa keskittymistä. Se tekee työnteosta ja kotiaskareiden tekemisestä paljon vaikeammalta tuntuvia kuin ne oikeasti ovat.

3. Energianpuutetta ja matalaa mielialaa

Kun et ole juonut tarpeeksi, voi olo tuntua laiskalta, jolloin se vedenjuominenkaan ei välttämättä onnistu, koska et jaksa tehdä mitään ylimääräistä. Siksi kannattaakin pitää vesipulloa aina lähellä, josta sen juominen ei vaadi kovin kovaa ponnistamista. Nestevajaus voi vaikuttaa myös mielialaa alentavasti.

4. Ummetusta

Ehkä paras lääke ummetukseen on vesi. Jos sinulla on ummetusta, tarvitset ehkä enemmän kuituja ja liikuntaa. Mutta aloita aina sillä, että juo enemmän vettä, koska sekin voi auttaa nopeasti.

5. Liikunta tuntuu vaikealta

Tutkimusten mukaan jo 2 % menetys kehon nestemäärästä aiheuttaa väsymystä ja motivaation alenemista. Muista liikunnan aikana juoda tarpeeksi vettä. Ja muista se myös silloin, kun on kuuma ilma.

Lähde: Healthista