Juotko paljon sokeroituja juomia? Se voi kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä, toteaa tutkimus

Myös keinotekoisesti makeutettujen juomien nauttiminen usein kasvatti hieman ennenaikaisen kuoleman riskiä naisilla.

Jos juot paljon sokeroituja juomia, saatat kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiäsi. Tämä ilmenee Circulation-journalissa julkaistusta tutkimuksesta, kertoo The Independent.

Tutkimuksessa selvisi, että kaksi tai useamman annoksen päivässä sokeroituja juomia (vastaa tavallista lasia, pulloa tai tölkkiä) juoneilla oli 31 prosenttia korkeampi ennenaikaisen kuoleman riski sydäntaudin takia. Jokainen lisäannos oli kytköksissä kymmenen prosenttia suurempaan taudin riskiin.

Harvard T.H. Chan School of Public Healthin johtama tutkimus myös paljasti, että nauttimalla usein sokeroituja juomia, kasvoivat syöpäkuolemat 18 prosentilla.

”Tuloksemme antavat lisätukea sokeroitujen juomien rajoittamiseksi ja niiden korvaamiseksi muilla juomilla, mieluiten vedellä, parantaakseen yleistä terveyttä ja pitkäikäisyyttä”, tutkija Vasanti Malik sanoi.

The Independentin mukaan aiemmat tutkimukset ovat löytäneet kytköksiä sokeroitujen juomien ja painonnousun sekä korkeamman tyypin II diabeteksen, sydäntaudin ja halvauksen riskien väliltä. Vain muutamissa tutkimuksissa on perehdytty sokeroitujen juomien nauttimisen ja kuolleisuuden väliseen yhteyteen.

Sokeristen juomien vaikutusta kuoleman riskin kasvuun selvitettiin käyttämällä kahdessa eri kyselytutkimuksessa kerättyä dataa 37 716 amerikkalaiselta mieheltä ja 80 647 amerikalaiselta naiselta. Kumpikin tutkimus alkoi vuonna 1976 ja päättyi 2014.

Osallistujat vastasivat kyselyihin ruokavaliostaan neljän vuoden välein. Tämän lisäksi he vastasivat kysymyksiin elämäntyylistään ja yleisestä terveydestään kahden vuoden välein.

Tutkijat saivat selville, että 1-4 sokeroidun juoman juominen kuukaudessa oli kytköksissä yhdellä prosentilla kasvaneeseen kuolleisuuteen verrattuna siihen, jos sokeroituja juomia joi vähemmän kuin kerran kuukaudessa.

Sen sijaan 2-6 sokeroidun juoman juominen viikossa oli kytköksissä kuuden prosentin kasvuun, 1-2 juomaa päivässä 14 prosentin kasvuun ja 2 tai enemmän sokeroituja juomia päivässä 21 prosentin kasvuun.

Tutkimuksessa selvitettiin myös keinotekoisesti makeutettujen juomien vaikutusta. The Independentin mukaan tutkijat saivat selville, että sokeroitujen juomien korvaaminen keinotekoisesti makeutetuilla oli kytköksissä kohtalaisesti alhaisempaan ennenaikaisen kuoleman riskiin.

Tutkimuksessa ilmeni kuitenkin kytkös keinotekoisesti makeutettujen juomien runsaan juomisen (vähintään neljä annosta päivässä) ja sekä yleisen että sydän- ja verisuoniperäisen kuolleisuuden lisäntyyneen riskin välillä naisten keskuudessa. Tämän johdosta tutkijat varoittivat liiallisesta keinotekoisesti makeutettujen juomien nauttimisesta.

”Nämä löydökset ovat linjassa tunnettujen haittavaikutusten kanssa, mitä runsaalla sokerin saannilla on metabolisille riskitekijöille ja vahva todiste, että sokeroitujen juomien juominen lisää tyypin II diabeteksen riskiä, mikä jo itsestään on suuri riskitekijä ennenaikaiselle kuolemalle”, tutkimukseen osallistunut Walter Willet kommentoi.

”Tulokset tarjoavat myös lisätukea menettelyille rajoittaa sokeristen juomien markkinointia lapsille ja nuorille ja limsaverojen asettamiselle, koska sokeroitujen juomien nykyiset hinnat eivät sisällä suuria kuluja, mitä niiden seuraamuksien hoitamisesta tulee”, hän lisäsi.

The Independent kuintekin huomauttaa, että tutkimus löysi vain kytköksen, ei syy-seuraus-suhdetta sokeristen juomien nauttimisen ja ennenaikaisen kuoleman välillä. Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.