Myötätunto itseä kohtaan voi auttaa monissa toistuvissa tilanteissa, joissa kokee, että on juuttunut johonkin liiallisen emotionaalisuuden takia.

Kun tuntee itsemyötätuntoa, voi se auttaa pärjäämään elämässä paremmin. Jokin ongelma voi tarkoittaa esimerkiksi pienien tehtävien lykkäämistä tai pelkoa siitä, että on loukannut jotain toista ihmistä. Jos et ole tässä myötätuntoasiassa vielä kovin hyvä ja sinulla on jokin näistä alla olevista viidestä ongelmasta, kokeile ratkaista ne myötätunnon kautta, joka kohdistuu sinuun itseen.

1. Lykkäät tehtävää, jonka suorittaminen kestäisi alle 15 minuuttia

Joskus lyhyet tehtävät tuntuvat raskailta. Vaikka tehtävä ei ole hankala eikä veisi paljon aikaa, sitä tulee silti lykättyä. Tehtävän tekemistä voi stressata kauemmin kuin mitä sen suorittaminen kestäisi.

Kokeile myötätuntoista puhetta itsellesi, nähdäksesi auttaisiko se sinua siirtymään tehtävän tekoon.

Jos sinulla on negatiivisia odotuksia siitä, miten tehtävä sujuisi, anna itsellesi myötätuntoa sen suhteen.

2. Yrität olla ajattelematta jotain mikä aiheuttaa sinulle huolta

Jonkin huolta aiheuttavan asian siirtäminen pois mielestä, palaa todennäköisesti mieleesi silti aina jossakin vaiheessa takaisin. Kokeile miettiä, miksi huolehdit asiasta ja miten voisit hallita sitä ja miten et. Tässäkin myötätunto itseäsi kohtaan on suurena apuna.

3. Ajattelet jatkuvasti jotain tekemiäsi virheitä tai kadut jotain

Aivot toimivat joskus niin, että tulee ajateltua loputtomasti jotain tehtyjä virheitä tai katumuksen aiheita.

Kun mietit tuollaisia asioita, myötätunto itseäsi kohtaan auttaa enemmän, kuin itsensä syyttäminen. Silloin voit helpommin korjata asiat ja välttää tekemästä samoja virheitä uudelleen.

4. Olet huolissasi siitä, että olet suututtanut tai loukannut jotakuta tai että joku pitää sinua tyhmänä

Kukaan ei voi hallita muiden reaktioita. Pelko siitä, että ärsyttää jotakuta voi johtaa ongelmiin, kuten epäselvään viestintään tai hankkeiden viivästymiseen esimerkiksi, jos ajattelet liikaa, että vastaatko johonkin sähköpostiin.

Anna itsellesi myötätuntoa ja päästä irti peloistasi liittyen siihen mitä muut ajattelevat sinusta. Päästä irti sellaisista asioista, joita et voi hallita. Tee vain parhaasi.

5. Sinulla on tavoite, mutta et ryhdy toimenpiteisiin sen saavuttamiseksi

Kukaan ei ole yli-ihminen. On helppoa ajatella, että pitäisi ”pystyä” varaamaan päivittäin aikaa ja energiaa tiettyihin tavoitteisiin ja unelmiin. Todellisuudessa se voi olla todella vaikeaa. Anna itsellesi myötätuntoa, kun sinusta tuntuu, ettet tee tarpeeksi paljon ja olosi on turhautunut.

Jos sinulla on ongelma, mieti voisiko myötätunto itseä kohtaan auttaa siinä!

Lähde: Psychology Today