Itsetyydytys voi jopa helpottaa kuukautiskramppeja.

Kuukautisten aikaan moni huolehtii voinnistaan ottamalla särkylääkettä, syömällä herkkuja ja laittamalla ylleen mukavat, löysät vaatteet. Women’s Healthin mukaan itsestään huolehtimiseen kannattaisi kuitenkin ottaa mukaan myös itsetyydytys.

Itsetyydytys yleisestikin lisää hyvän olon välittäjäaineiden, serotoniinin ja dopamiinin määrää. Gynekologi Sonia Bahlanin mukaan nämä välittäjäaineet liittyvät mielihyvään ja stressin vähenemiseen.

Orgasmin saamisen yhteydessä vapautuu prolaktiinia ja oksitosiinia, jotka voivat auttaa nukkumaan paremmin, ja yleisesti olo on orgasmin jälkeen rennompi.

”Orgasmin aikana vapautuessaan etenkin oksitosiinin on ajateltu alentavan stressihormoni kortisolin tasoja ja näin helpottavan oloa”, Bahlani kertoi.

Tuntuu paremmalta ja lievittää kramppeja

Itsetyydytyksellä kuukautisten aikaan on omat hyötynsä. Women’s Healthin mukaan se saattaa esimerkiksi tuntua paremmalta.

”Verenkierto on lisääntynyt sukuelimiin, mahdollisesti jopa klitorikseen, mikä johtaa herkkyyden ja mielihyvän lisääntymiseen”, Bahlani selitti ja lisäsi, että kuukautisveri on myös luonnollinen liukaste, mikä auttaa seksileluja käytäessä.

Orgasmit voivat myös lievittää kuukautiskramppeja. Tässäkin taustalla on oksitosiini, joka on luonnollinen kivun lievittäjä, ja voi viedä pois osan pahimmista krampeista.

Women’s Healthin mukaan on mahdollista, että kuukautisten aikana naiset ovat enemmän niin sanotusti ”sillä tuulella” ja libido saattaa myös olla voimakkaampi kuukautisten aikana, koska testosteronin tasot ovat hieman korkeammat elimistössä.

”Monilla ihmisillä on myös teoria, että vaikutusta on myös alitajuisella, psykologisella tekijällä, mikä lisää seksiviettiä – saatat olla avoimepi seksillle kuukautisten aikana, koska raskaaksi tulemisen todennäköisyys on silloin pienempi”, Bahlani totesi.

Vuoto vaikuttaa tyydytystapoihin

Kuukautisvuodosta riippuen itsetyydytys kuukautisten aikana ei ole juuri sotkuista. Jos kuitenkin vuoto on runsaampaa ja haluat mahdollisimman vähän sotkua, Bahlani suosittelee laittamaan tamponin tai kuukautiskupin paikoilleen ja keskittymään itsetyydytyksessä klitoriksen stimulointiin emättimen sijaan.

Jos taas kaipaat penetraatiota, voi itsetyydytyksen tehdä silloin kylvyssä tai suihkussa. Näin siivottavaa tulee vähemmän ja se on helpompaa.

Seksilelujakin voi käyttää myös kuukautisten aikana. Bahlani suosittelee silikonista tehtyjen seksilelujen käyttöä kuukautisten aikana, koska ne on yleensä helpompi puhdistaa; monet tällaiset seksilelut voidaan puhdistaa vain saippualla ja vedellä.

Lopuksi Bahlani neuvoi, että jos vuotopäivä ei ole kovin runsas, voi seksilelujen kanssa käyttää hieman silikonipohjaista liukuvoidetta.

Lähde: Women’s Health