Suomessa järjestetyt jääkiekon MM-kisat päättyivät kisaisäntien kultajuhliin.

Suomi on voittanut historiansa neljännen miesten jääkiekon MM-kullan. Sunnuntai-iltana 29. toukokuuta käydyssä finaaliottelussa Suomen Leijonat kaatoivat Kanadan maalein 4-3.

Tasaisessa ottelussa riitti jännitettävää ja dramaattisia käänteitä. Ottelua tahkottiin 0-0-tilanteessa toiseen erään asti, minkä alussa Kanada meni johtoon Dylan Cozensin ylivoimamaalilla.

Ottelu eteni Kanadan johdossa kolmannen erän alkuun, kunnes Mikael Granlund tasoitti ottelun Suomen pelatessa kahden miehen ylivoimalla. Samalla Kanadan veräjänvartija Chris Driedger loukkaantui yrittäessään torjua Granlundin vedon ja maaliin luisteli Matt Tomkins, joka ei ollut pelannut MM-kisojen aikana vielä sekuntiakaan.

Vajaa pari minuuttia myöhemmin Tomkins joutui antautumaan, kun Granlund teki illan toisen osumansa ja vei Suomen 2-1-johtoon. Joel Armia lisäsi johdon 3-1:een, mutta ottelun lopulla ilman maalivahtia pelannut Kanada kuitenkin kavensi Zach Whitecloudin maalilla, jota tarkisteltiin pitkään videolta.

Alle minuutti myöhemmin Kanadan Max Comtois toi vaahterapaidat tasoihin ja siirsi ottelun ratkaisun jatkoerään. Kolmella kolmea vastaan pelatussa jatkoerässä Kanadan Thomas Chabot koukki itsensä jäähylle ja Leijonien Sakari Manninen laukoi kiekon maaliin käynnistäen Suomen kultajuhlat.

Sakari Manninen ratkaisi Suomen MM-voiton kotiyleisön edessä.

Historiallinen voitto

Leijonat ovat viime vuosina niittäneet menestystä arvokisoissa. Edellinen MM-kulta tuli vuonna 2019, viime vuonna MM-kisat päättyivät hopeaan ja aiemmin tänä vuonna Leijonat voittivat Suomen ensimmäisen jääkiekon olympiakullan.

Tämä voitto on historiallinen: MM-kulta on Suomen ensimmäinen miesten jääkiekon MM-mitali kotikisoissa. Naisleijonat ovat aiemmin saaneet hopeamitalit kaulaansa kotikisoissa vuonna 2019.

”Huikea fiilis. Todella hyvin tiedossa oli, että tosi vaikea kultaa voittaa kotikisoista. Mutkia oli matkassa, mutta ollaan äärimmäisen sitkeä joukkue. Mun mielestä ansaittiin tämä voitto”, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi ottelun jälkeen.

Historiallista on myös se, että MM-voiton myötä Suomen joukkueen kapteeni Valtteri Filppulasta tuli ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka on päässyt niin sanottuun kolmen kullan klubiin. Tähän klubiin kuuluvat ovat voittaneet MM-kullan lisäksi olympiakullan sekä NHL:n Stanley Cupin.

Kultajuhlat maanantaina

Leijonien voittoa päästään juhlimaan kansanjuhlassa heti maanantaina 30. toukokuuta Tampereella, missä pelattiin kisojen aikana B-lohkon otteluiden lisäksi välierät ja mitaliottelut. A-lohkon ottelut pelattiin Helsingissä ja puolivälieriä kummassakin kaupungissa.

Kultajuhlat alkavat Tampereen Hakametsän jäähallin ympäristössä kello 18 ja juhla kestää noin kaksi tuntia. Tuoreiden kultaleijonien lisäksi lavalla nähdään muun muassa Haloo Helsinki!, JVG sekä Vesala.

Juhlaa voi seurata myös kotisohvilta. MTV3, mtv-palvelu ja C More välittävät kultajuhlien tunnelmat suorassa kolmituntisessa lähetyksessä kello 17.30 alkaen.

Kultajuhlalähetyksen aikana C Moren studiossa juontaja Teemu Niikko asiantuntijat Karri Kivi ja Petri Kontiola palaavat vielä MM-kisojen vaiheisiin ja Leijonien huippuhetkiin. Sitä odotellessa voit katsoa koosteen MM-finaalista esimerkiksi alla olevalta Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) tekemältä videolta ja tunnelmia Leijonien pukukopista ottelun jälkeen löydät videon alta.

Suomen pukukopissa alkoi juhlat ottelun jälkeen.

Lisätietoa Leijonista ja kisoista löydät täältä, kun taas kisojen viralliset sivut löydät täältä. Leijonien MM-kisojen kulkuun voit tutustua myös Leijonien ja Suomen jääkiekkoliiton virallisella Instagram-sivulla täällä ja tunnelmia löydät myös IIHF:n Instagram-sivulta täältä.