Tutkijan mukaan tämä voi auttaa tieteilijöitä paremmin ymmärtämään ihmisten puhevikoja.

Tutkijat ovat opettaneet kolme harmaahyljettä laulamaan, kertoo HuffPost. Yksi hylkeistä, Zola, oppi esimerkiksi tulkitsemaan Tuiki, tuiki tähtöstä sekä Tähtien sota -elokuvan tunnusmusiikkia.

St. Andrewsin yliopiston tutkijat kasvattivat hylkeitä niiden syntymästä lähtien. Tutkijat halusivat nähdä, voisivatko hylkeet oppia kopioimaan melodioita ja ihmisten käyttämiä äänteitä.

Hylkeet opetettiin matkimaan osia niiden omasta äänestä ja sitten muuttamaan ne melodioiksi. Hylkeet oppivat myös matkimaan ihmisten vokaaliäänteitä.

Helppoa se ei kuitenkaan ollut, mutta lopulta tulosta syntyi.

”Vie satoja yrityksiä opettaa hylkeelle mitä haluamme sen tekevän, mutta kun ne hoksaavat idean, ne voivat matkia uutta ääntä melko hyvin ensimmäisellä yrityksellä”, tutkija Vincent Janik sanoi.

Hylkeiden oppiminen teki kuitenkin vaikutuksen.

”Olin hämmästänyt, miten hyvin hylkeet oppivat matkimaan niille soitettuja malliääniä. Matkiminen ei ollut täydellistä, mutta kun otetaan huomioon, etteivät nämä ole tyypillisiä hyljeääniä, on se melko vakuuttavaa”, päätutkija Amanda Stansbury kertoi.

”Tutkimuksemme todella osoittaa, miten joustavia hylkeiden ääntelyt ovat. Aiemmat tutkimukset tarjosivat vain anekdoottisia todisteita siitä”, hän lisäsi.

Vaikka hylkeet voivat oppia muodostamaan laulamiselta kuulostavia ääniä, Janik kuitenkin huomautti, että on iso ero sen välillä, että matkii kieltä ja ymmärtää sitä.

”Tutkimuksemme antaa ymmärtää, että hylkeillä on taidot tuottaa ihmiskieltä. Seuraava kysymys on se, voivatko ne ymmärtää sitä”, Janik kommentoi.

”Meidän pitäisi tutkia, voivatko ne merkitä esineitä äänellisesti, mikä on avainvaatimus asioista puhumista varten”, hän jatkoi.

Hylkeiden laulusuoritukset eivät ehkä synnytä listahittejä, mutta Janikin mielestä niiden työ auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin ihmisten puhevikoja.

”Koska hylkeet käyttävät samoja hermo- ja anatomisia rakenteita tuottakseen näitä ääniä kuin ihmiset, antavat ne hyvän mallijärjestelmän, jolla tutkia miten puheääniä opitaan”, hän sanoi.

Voit kuunnella artikkelin yllä olevalta videolta, miltä hylkeiden laulaminen kuulostaa ja kuinka hyvin Tuiki, tuiki tähtösen tulkinta sujuu. Hylkeiden avulla tehty tutkimus julkaistiin Current Biology -journalissa ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Toisenlaista hylkeen ääntelyä löydät sen sijaan tältä videolta, jolla hylkeenpoikanen tekee tuttavuutta veden kanssa ensimmäistä kertaa.

Lähde: HuffPost