Huokailetko liian usein? – Syynä voi olla sairaus

Huokaus on eräänlainen pitkä, syvä hengitys.

Yhdistämme huokauksia usein tunteisiin, kuten helpotukseen, suruun tai uupumukseen. Vaikka huokailulla voi olla merkitystä viestinnässä ja tunteissa, se on myös fysiologisesti tärkeä keuhkojen terveen toiminnan ylläpitämiseksi.

Kun ajattelemme huokailua, se liittyy usein mielialan tai tunteen välittämiseen. Esimerkiksi joskus käytämme ilmaisua ”huokaista helpotuksesta”. Monet huokauksistamme ovat kuitenkin tahattomia. Tämä tarkoittaa, että emme hallitse niitä, kun ne tapahtuvat.

Ihmiset tuottavat keskimäärin noin 12 spontaania huokausta tunnissa. Se tarkoittaa, että huokaat noin kerran 5 minuutissa.

Mitä se tarkoittaa, jos huokailee paljon useammin?

Huokauksen lisääntyminen voi liittyä muutamaan asiaan, kuten emotionaaliseen tilaan, varsinkin jos tunnet stressiä tai ahdistusta tai taustalla olevaan hengitystiesairauteen. Lisäksi masennus itsessään saattaa lisätä huokailun tarvetta.

Onko huokaus hyvä vai huono?

Kaiken kaikkiaan huokaus on hyvä. Sillä on tärkeä fysiologinen rooli keuhkojesi toiminnassa. Mutta kuinka se tarkalleen tapahtuu?

Kun hengität normaalisti, keuhkoissasi olevat pienet ilmapussit, alveolit, voivat joskus romahtaa itsestään. Tämä voi vaikuttaa kielteisesti keuhkojen toimintaan ja vähentää siellä tapahtuvaa kaasunvaihtoa. Huokaukset auttavat estämään tämän vaikutukset. Koska se on niin suuri hengitys, huokaus täyttää suurimman osan alveoleista.

Huokaaminen vähentää myös jännitystä, varsinkin ahdistukseen taipuvaisilla ihmisillä.

Onko liiallinen huokailu syy hakeutua lääkäriin?

Lisääntynyt huokaus voi olla merkki hoidon tarpeesta. Lääkärin arvio on tarpeen, jos huokailun lisäksi koet lisääntynyttä hengenahdistusta, stressiä, ahdistuneisuus- ja masennusoireita.

Niin kuin alussa todettu, huokailu liitetään usein tunnetilaan. Joten on hyvä pohtia myös syitä tunne-elämän taustalla, ja aina ne eivät ole negatiivisia, eli positiivinen asiakin saa huokaisemaan.

Huokaise ja jaa juttu ystäville!

Lähde: Healthline


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.