Mikropopcornien pakkaukset voivat olla haitallisia niissä olevien yhdisteiden takia.

Helsingin Sanomat kertoo tanskalaisen päivittäistavarakauppaketju Coopin päättäneen lopettaa mikropopcornien myynnin, ja tuotteet vedettiin pois myynnistä ketjun 1 200 ruokakaupasta toukokuun puolivälissä. Syy päätökselle on mikropopcornien pakkauksissa, joissa on hormonitoimintaa häiritseviä fluorattuja yhdisteitä.

Helsingin Sanomien mukaan kauppaketju perusteli päätöstään muun muassa Etelä-Tanskan yliopiston tutkimuksella, joka kertoi keskenmenon riskin kasvavan, jos naisen veressä on paljon fluorattuja yhdisteitä. PFAS-nimellä tunnettujen yhdisteiden epäillään olevan yhteydessä myös muun muassa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään.

Fluorattujen yhdisteiden käytölle on tullut rajoituksia 2000-luvun alussa, mutta monet tutkijat eivät pidä niitä Helsingin Sanomien mukaan riittävinä.

”Tutkimuksemme osoittaa, että EU:n raja-arvot ovat aivan liian korkeat. Kestää kauan ennen kuin ne saadaan laskettua”, yhdisteitä Etelä-Tanskan yliopistossa tutkiva Philippe Grandjean on kertonut.

PFAS-yhdisteitä käytetään kuluttujatuotteissa, koska ne hylkivät hyvin vettä, rasvaa ja likaa. Helsingin Sanomat kertoo niitä löytyvän esimerkiksi paistinpannuista ja leivinpapereista.

Coop on viime vuonna alkanut poistaa fluorattuja yhdisteitä omista tuotteissaan ja nykyisin niitä ei enää ole esimerkiksi leivinpapereissa. Mikropopcornien kohdalla poistossa ei ole onnistuttu yhtä hyvin.

Coopin osastonjohtaja Malene Teller Blumen mukaan Coop on tehnyt kovasti töitä tavarantoimittajiensa kanssa, jotta he löytäisivät pakkausvaihtoehdon, jossa ei ole fluorattuja yhdisteitä. Sellaista ei kuitenkaan ole löytynyt.

”Siksi lopetamme myynnin kokonaan, kunnes markkinoille tulee turvallinen vaihtoehto”, Teller Blume on todennut yhtiön tiedotteessa.

Helsingin Sanomat kertoo Eviran ylitarkastaja Pirkko Kostamon todenneen aiheesta Suomessa ensimmäisenä uutisoineen Hufvudstadsbladetin haastatellussa Suomen viranomaisten olevan tietoisia aiheesta tehdyistä tutkimuksista. Kostamon mukaan tarvitaan kuitenkin EU-päätös, ennen kuin fluorattujen yhdisteiden kieltäminen tulee mahdolliseksi.

Lähde: Helsingin Sanomat